Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 14:07

Реаговања на заседање СБ УН: Седница је зрачак наде, свет чуо истину о страдању Срба на КиМ

Министар Синиша Мали рекао је да је цео свет имао прилику да чује јаке, снажне аргументе председника Србије Александра Вучића на седници СБ УН о томе каква је политика етничког чишћења Срба на територији КиМ коју спроводи Аљбин Курти. Амбасадор Русије Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Боцан-Харченко поручио је да је одржавање седнице зрачак наде и да питање јужне српске покрајине мора да се врати под окриље одлучивања тог тела светске организације.
Мали је рекао да је цео свет имао прилику да чује о политици етничког чишћења на КиМ.

"Чули сте и председника Вучића да смо успели да остваримо једну малу, али важну победу за грађане Србије, за нашу Србију. Видели сте да је наш захтев био уважен, што је било веома важно. Био је велики притисак да седница буде затворена за јавност и да се не чује оно што је председник Вучић имао прилику да каже", рекао је Мали после обиласка Дневног центра и клуба за старије "Анђелка Трнавац" на Бањици.
Поручио је да се неће стати у борби за суверену, независну и слободарску Србију и за интересе Срба на територији Косова и Метохије.
"Само погледајте јучерашњи дан. Погледајте енергију, начин наступа нашег председника. Речи које је изговорио, истину коју је рекао о томе шта се дешава на територији Косова и Метохије. С друге стране, упоредите то са представницима опозиције који су боравили у Европском парламенту и који су се сладили и који су били пресрећни када се било каква резолуција или реч против Србије чује", рекао је Мали.
Како је навео, то довољно говори о разликама две политике, али и о представницима опозиције. "Велика порука за све наше суграђане са територије Косова и Метохије. Нећемо одустати, борићемо се заједно и изборити за један нормалан, пристојан живот и за нашу Србију која ће бити и остаће и слободарска и независна и самостална", поручио је Мали.
Боцан-Харченко: Седница СБ УН је зрачак наде
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко поручио је данас да је одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији зрачак наде и да питање јужне српске покрајине мора да се врати под окриље одлучивања тог тела светске организације.
Нема сумње да је синоћња седница Савета безбедности представља напредак, али није заокрет у решавању кризе на КиМ, оценио је Харченко након полагања венца на гроб руског дипломате Николаја Хартвига на Новом Гробљу у Београду, поводом Дана дипломата Русије.
"Сада се све креће у једном добром правцу, о чему смо и причали", рекао је руски амбасадор. Николај Хартвиг је био руски изасланик у Београду последњих година пред избијање Првог светског рата.
Додик: Велики успех Вучића и Србије у СБ УН Председник Србије Александар Вучић је постигао велики успех доласком до Савета безбедности и до прилике да се изнесу ставови Србије по питању КиМ, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
Истакао је да су ставови Србије конкретнији и јаснији него икада до сада.
"Видели смо Аљбина Куртија који је покушавао да камуфлира ствари под неке универзалне вредности, попут људских права, које у последњих неколико година нико више озбиљно не доживљава. Његове флоскуле су пропале, јер је јасно свима да врши насиље над Србима како би их протерао са Космета, и свет то мора да разуме и учини нешто по том питању", поручио је Додик.
Нагласио је да је за очекивати да насиље над Србима стане, а да Србија мора да води рачуна о миру и стабилности и ономе за што се определила, а то је да је КиМ саставни део Србије.
О седници СБ УН говорио је и досадашњи председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун, који је рекао да је председник Србије на седници СБ УН суочио међународну заједницу са чињеницама о ужасно тешком положају српског народа и о намери режима Аљбина Куртија да доврши етничко чишћење, као и да спроводи злочин против човечности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.