Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 12:28

Беговићева у УН: Жене лидери се истичу у стварању међународних партнерстава

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић одржала је уводно обраћање у оквиру 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку и поручила да се жене лидери истичу у стварању и јачању међународних партнерстава, која се протежу изван геополитичких >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << граница.
Министарка Беговић је на панелу "Жене у науци у успону: лидерство у бизнису и економији" поводом 9. Међународног дана жена и девојчица у науци, у уводном делу ове ГС УН говорила о водећој улози жена у науци.
Истакла је да у "самом срцу дипломатских односа лежи трансформациона моћ сарадње".
"Жене лидери се истичу у стварању и јачању међународних партнерстава, која се протежу изван геополитичких граница како би подстакле везе које доприносе глобалном напретку. Један од најзначајнијих ефеката водеће улоге жена у науци је инспирација и мотивација које пружају будућим генерацијама", рекла је Беговићева.
Како се наводи у саопштењу министарства, Беговић се у обраћању осврнула на свој лични развојни пут током кога је, како је рекла, после 24-годишње каријере у науци прешла у област политике и међународних односа.
"Иако на први поглед изгледају неспојиве, схватила сам да се све своди на визију и страст", рекла је министарка. Размишљајући о сопственим искуствима, истакла је да су постојали изазови са којима се у својој каријери суочавала као жена.
"Признајем да су постојали изазови са којима сам се суочавала као жена у својој каријери, међутим, никада их нисам сматрала непремостивим препрекама. Одрасла у породици где су жене генерацијама ишле за својим каријерама, и у друштву где је родна равноправност била израженија, кренула сам храбро напред са одлучношћу и отпорношћу. Пратила сам своју страст за истраживањем, од снова да будем археолог до постизања статуса молекуларног биолога, и након 15 година истраживања у лабораторији, на крају сам водила један престижни институт у мојој земљи", рекла је Беговићева.
Поздравно обраћање на панелу имао је принц Аднан Ел Хашемајт, а затим су уследила уводна обраћања министарке Беговић и сталног представника Демократске Републике Конго при Уједињеним нацијама Зенона Муконгоа Нгеја. Хашемајт је истакао да веома цене чињеницу да Србија прати науку и технологију, као и једнакост у образовању и унапређењу жена и девојака у науци, а да је најважнији изазов који су уочили широм света примена ових идеја и програма.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.