Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 01:31

Вучић о седници СБ УН: Мала, али значајна победа Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је задовољан оним што је чуо на ванредној седници Савета безбедности УН и истакао да су поруке Србије биле садржајне, јасне, одговорне и озбиљне. Како год окренете, ово је једна мала, али значајна победа Србије, нагласио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је председник.
"Видели сте аргументацију која се засива на личној мржњи... Kада не можете да одговорите на аргументе о ЗСО, о нападима на Србе, о томе зашто малтретирате запослене у српским амбулантама, домовима здравља и општинама, каква је то робусна демократија где је излазност три одсто, онда морате да кренете са личним увредама. Добро је што нису имали озбиљнију аргументацију од тога", рекао је Вучић новинарима након седнице.

Указао је да је задовољан оним што смо могли да чујемо на седници Савета безбедности.
Према његовим речима, тек ће анализирати седницу, али да мисли да је на српској страни било седам од 15 земаља које нису признале косовску независност.
"Око једне нисмо сагласни, али по говору који је та земља одржала рекао бих да смо ми у праву. Задовољан сам оним што смо могли да чујемо. Најоштријe против нас и највише на страни Приштине су биле Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен веома коректним иступом Француза. Изузетни су иступи Алжира, Kине, Русије, Еквадора, Сијера Леонеа, Мозамбика", закључио је Вучић.
Додао је да су били коректни и иступи Кореје и Малте, које су признале косовску независност.
Истиче да је најважније што смо чињеницама говорили о ономе што се дешава на Косову и Метохији.
"Наравно, ово неће решити проблеме на КиМ, ми сутра нећемо моћи да преносимо динаре, али наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих, као што ћемо се борити за истину увек и целог живота", рекао је Вучић.
Истиче да је то можда тежи али, како каже, слободарски српски пут.
"Поносан сам на Србију, на Србију свих нас, која сме да се понаша озбиљно и одговорно, али која сме да чува свој слободарски дух и да у лице каже попу поп, бобу боб и да чува своју земљу и да штити своју будућност", нагласио је Вучић.
"Показали смо да смо спремни да се боримо за Србију" Истиче да је важно што смо овом седницом отвореном за јавност добили то да се чују наши аргументи.
"А које многи безброј пута не би желели или никада нису хтели да чују. То је, чини ми се, нешто важно што смо добили", додао је.
Поред тога, наводи да је америчка представница рекла да није УН место за разговор о Косову и Метохији.
"Нажалост, одлукама из 2010. године и неких других ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан иако су ми говорили да никада нећу тражити седницу Савета безбедности, a тражили смо је, и захвалан сам свима што су прихватили ту седницу и што смо на крају имали отворену седницу", додао је Вучић.
"Како год окренете, ово је једна мала, али значајна победа Србије", истакао је председник.
Захвалио се целом тиму који је учествовао и истакао да су дали све од себе.
"Показали смо да смо спремни да се боримо за своју Србију и да се не плашимо било каквих консеквенци и борићемо се за свој народ на Косову и Метохији и бићемо уз њих. Не морају да брину, могу да буду технички проблеми по неколико дана, али стараћемо се о њима и бринућемо се о њима. Никада Србија свој народ на КиМ неће оставити и никада се своје земље неће одрећи", навео је Вучић.
"Курти бежи као ђаво од крста од ЗСО" На питање да ли је у оваквим околностима могуће наставити дијалог, Вучић каже да јесте.
"Само нам решите више Заједницу српских општина, 11 година то стоји. Курти је није ни поменуо, неће да је помињу. Али сви који штите Куртија помињу Бањску, јер је то једино што могу да помену. Ја не бежим од одговора на то питање, али Курти бежи као ђаво од крста од ЗСО, као и они да то помену", рекао је Вучић.
"Kао и 2013. и 2015. године, за шта нам је (Борис) Писторијус рекао да има паралених структура. Нема паралелних структура, зато што све што данас финансирамо је део предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем", закључио је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.