Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 17:16

У Шапцу више захтева за развод, него склопљених бракова

У Шапцу никада мање склопљених бракова и никада више развода. Срећом, без обзира на потписе и папире, деца се рађају.
Протекле године, у Шапцу je било мање венчања него у време пандемије короне. Према званичним подацима у матичну књигу уписано је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 465 склопљених бракова, за 39 мање него лане.

“Венчања се одигравају и током радне недеље, то је обично у просторијама градске управе, а викенди су за ресторане и друге прикладне објекте. Што се тиче знимљивости, можемо рећи да су супрузи узели женино презиме у три случаја”, каже Ана Анђелић, руководилац Одељења опште управе ГУ Шапца.
Мање је бракова, али је развода за трећину више – укупно 690 поднетих захтева.
Шапчани и Шапчанке са којима је екипа РТС-а разговарала кажу да су обичаји који су држали породицу на екипу замрли, као и да бројне обавезе удаљују људе од породичног живота.
"Изгубили су смисао породични ручкови, заједнички одласци негде тако да се та нит, која чини заједницу, некако изгубила међу људима и мислим да људи пребрзо и ступају у брак и некако не испитају да ли су уопште компатибилни са том особом”, каже једна Шапчанка.
“Од септембра прошле године смо у браку и сматрамо да је за брак важно да људи буду изграђене индивидуе кад улазе у брак и да прихвате себе са свим врлинама и манама као и свог партнера”, каже једна Шапчанка.
Шапчани наводе и да је важно да се у брак улази када се већ особе изграде као личности. “Генерално, на брак гледамо као спој две изграђене личности и две индивидуе које се међусобно допуњују и чине једна другу бољом”, каже један саговорник.
Психолози подсећају колико су важни партнерски односи – да чујемо једни друге, више сарађујемо, будемо стрпљиви и на крају дана сачувамо енергију за породицу.
“Да се сетимо шта нам је заиста истински важно, да се сетимо какви су нам приоритети и колико је важно да улажемо у бригу о себи, бригу о партнерском односу. Ако показујемо деци како изгледа здрав партнерски однос, тај пример је важнији од хиљаду изговорених речи о томе”, објашњава психолог Слободанка Алексић.
Негативна статистика и у књизи рођених – 132 уписа је мање, укупно 1.189 беба од којих је више дечака.
“Имали смо 32 Лазара, Лука и Василије, ту су и Вукан и Алексеј, а што се тиче девојчица – Милица, Софија, Анђела“, наводи Ана Анђелић.
Матичари кажу да званичних података о ванбрачним заједницама нема и да се Шапчани све касније одлучују на брак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.