Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 13:26

Српске НВО и медији захтевају од Приштине да престане са дискриминаторним одлукама

Група српских невладиних организација и медија на Косову и Метохији захтева од владе у Приштини да побољша однос према српској заједници, да престане са дискриминаторним одлукама и да почне формирање Заједнице српских општина.
Захтеве влади >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Приштини упутили су Радио Гораждевац и организације Центар за мир и толеранцију (ЦПТ), Комуникација за развој друштва (ЦСД), Нова друштвена иницијатива (НСИ), "Актив" и Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ).

"Сви потези без претходног решавања статуса ЗСО јесу и биће сматрани ескалирајућим, стога влада Косова треба хитно да се посвети решавању статуса и формализацији ЗСО и обустави све друге потезе усмерене на отежавање рада српских институција на Косову, пре него им обезбеди алтернативу у виду ове међународне обавезе", наводи се у захтевима.
Повод за тражење конкретних промена односа владе према српској заједници су последње акције полиције и власти приликом упада и затварања просторија импровизоване амбуланте, у којој су се лечили преостали Срби у Приштини, и претрес просторија и заплена службеног возила Радио Гораждевца код Пећи, те других инстутуција у којима су Срби запослени.
Влада у Приштини, додаје се у захтевима, требало би да се уздржи од унилатералних акција у питањима која су уређена или преговарана у оквиру ЕУ дијалога, посебно онда када те одлуке имају дискриминаторни ефекат који је последица неосетљивог приступа питањима која се тичу заједнице косовских Срба.
"Нарочито, Влада би требало да започне успостављање Заједнице општина са српском већином као оквира за самоуправљање косовских Срба. Како би се осигурала доследност и ефикасност дијалога, важно је да влада препозна и делује на основу конкретних проблема које износе представници српске заједнице, те да редовно извештава јавност о мерама и акцијама предузетим у сврху решавања тих проблема", наводи се даље у захтевима.
Група српских организација инсистира на транспарентности и аутентичности дијалога између владе и српске заједнице, а да би се то осигурало важно је да састанци с представницима цивилног друштва буду отворени за медије, јер би се тиме спречиле политичке манипулације и осигурало да информације о проблемима и потребама српске заједнице буду доступне широј јавности.
На прес конференцији у Приштини, оценили су да представници Владе у Приштини својим изјавама и јавним наступима често стварају атмосферу која подстиче повишене етничке тензије.
"Такође, треба престати да се представљају као најбољи познаваоци тога шта је добро или лоше за српску заједницу, као и шта та заједница заправо жели. То је посебно неопходно док год влада нема члана кабинета који представља српску заједницу и који је изабран уз поштовање механизама поделе моћи", истиче се у захтевима.
Такође, медији треба да раде на смиривању тензија, преиспитују одлуке владе, избегавају говор мржње, сензибилно извештавају о невећинским заједницама, те да на албанском језику информишу већинско становништво о утицају одлука на српску заједницу, уз консултације са колегама из медија на српском језику.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.