Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 13:03

Исељавање Музеја аутомобила у Београду, вредни експонати иду у приватне гараже; надлежни се не оглашавају

У току је исељење Музеја aутомобила у Улици Мајке Јевросиме у центру Београда са вредном збирком класичних и ретких возила. Колекција некадашњег министра културе Братислава Петковића биће расељена широм града.
На основу Закона о реституцији, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << зграда музеја враћена је власницима а колекција олдтајмера нема другу кућу. Директор Музеја аутомобила Богдан Петковић рекао је да ће пресељавање аутомобила, документације и осталих артефакта из Музеја у Улици Мајке Јевросиме трајати до касно у ноћ, преноси Танјуг.

У том простору била је и колекција аутомобила некадашњег министра културе Братислава Петковића који је преминуо 2021. године.
"Комплетна збирка музеја биће расута широм Београда, по приватним гаражама и осталим смештајним просторима. Највећи проблем у процесу исељења представља богата документација музеја јер немамо идеју где да је сместимо", истакао је Петковић.
Петковић наглашава да је послао допис Градском секретаријату за културу али како истиче није "добио повратну реакцију".
"Надам се да ћемо заједно наћи решење за колекцију нашег музеја", додао је Петковић.
Зграда коју је досад користио Музеј аутомобила изграђена је 1929. године као прва јавна гаража, Централна гаража, у граду, по плановима руског архитекте Валерија Сташевског.
Споменик културе од 1994. године Објекат је од 1994. године проглашен спомеником културе под називом Модерна гаража.

Најстарији аутомобил у колекцији музеја је „маро-гардон, Француска, из 1897. године, возило на три точка, дрвене каросерије (јасен), са седиштем за две особе.
Колекција обухвата оригиналне и рестаурисане аутомобиле међу којима се истичу: "форд" из 1902, "ланча ламда" из 1925, "ситроен Б10" из 1926, "бјуик 28-58 опера купе" из 1928, "шкода Р6" и "аеро 10" из 1929, "алвис" из 1930, БМВ 327/328 из 1938, "ровер 14"…
Музеј поседује разну пратећу опрему и документа попут точкова, труба, фењера, радиоапарата, алата, возачких дозвола, постера, трговачких реклама, регистарских таблица, првих саобраћајних прописа и закона.
У Музеју се налазе и збирка фотографија, документације о старим алатима и опреми, као и библиотека и видеотека са више хиљада наслова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.