Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 07:06

Власници стана у Београду не могу да избаце подстанара – заменио врата и не жели да преда кључ

Велике су муке подстанара – поскупела кирија, кварови које станодавац не решава, ненајављене посете власника… Међутим, ни станодавцима није лако, јер се никад не знају ко може да им се усели у стан. Иако адвокати и једнима и другима саветују да потпишу уговор, некад >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ни то није довољно. Посебно ако закупац не жели да напусти стан.
Породица Дуканац издала је стан још 2016. године. Све су урадили по закону - потписали уговор, оверили код нотара и платили порез.

Одселили су се у Француску и у почетку је све било како треба. Редовно су се чули телефоном и закупац је плаћао кирије.
Ипак, кад год су били у Београду, у стан нису могли да уђу. Кажу, или је закупац био болестан или на путу.
То је пробудило сумњу, а онда су схватили да су врата замењена и да подстанар не жели да им преда кључ.
Снежана Дуканац je екипи РТС-а приказала примерак кључа који су закупцу стана предали 2016. године. Од тада, тврди, нису били у могућности да уђу у стан.
"Нити смо у могућности да га избацимо. Законским путем наш адвокат је раскинуо уговор по протоколу, по закону, како иде. Међутим, ми смо и даље на мртвој тачки. Он је, променивши браву, нас лишио власничког права које је нама загарантовано Уставом републике Србије. Он прича да ми хоћемо да повећамо закуп, а нас не интересује никакав закуп, никакав новац, апсолутно ништа, само да му видимо леђа", каже Снежана Дуканац.
Регулатива – ко (ни)је у праву  У случајевима када закупац не жели да напусти стан, а уговор постоји, за исељење је надлежан суд.
Парнични поступак може да траје од три до пет година.
Одскора, уговор о закупу, који оверавају нотари, може да садржи и клаузулу извршности.
Адвокат Петар Учајев каже да ако неко не плати одређену рату, кирију или закупнину, закуподавац је овлашћен да покрене поступак извршења, и уз помоћ јавног извршитеља, релативно брзо може да исели закупца.
"Та клаузула о извршности није била пракса ранијих уговора о закупу, јер су људи ваљда имали поверење једни у друге, а и судови нису били толико оптерећени да би поступци трајали толико", каже Учајев. 
"Препорука власницима да једном месечно обилазе стан" У агенцији која месечно издаје на стотине станова кажу да се овако нешто дешава веома ретко, једном у десет хиљада случајева. Ипак, саветују да се стан обилази, уз најаву.
Никола Чобић из једне од агенција за издавање некретнине каже да власник стана или закуподавац има право, и препорука је, да једном месечно када дође по закупнину прегледа стан и погледа да ли нешто фали.
"Људи често греше па не долазе месецима у стан, да не кажем и годинама, ако причамо о дугорочном закупу. И онда када закупац реши да напусти стан, некада се деси да и депозит не може да покрије тај трошак", наводи Чобић.
Прошле године медији су пратили породицу из Земуна која је покушавала да исели подстанаре који ни рачуне нису плаћали.
Према подацима из пописа, у Београду се издаје око 63.000 станова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.