Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 12:04

Први случај малих богиња регистрован у Србији, позив родитељима да закажу вакцинацију деце

У Србији је регистрован први случај малих богиња од почетка године и то у Београду, што је први случај после скоро 10 месеци, потврдила је за РТС епидемиолошкиња Ивана Беговић Лазаревић, из Градског завода за јавно здравље. Министарство здравља и Институт "Др Милан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јовановић Батут" позвали су родитеље да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у дому здравља.
Др Ивана Беговић Лазаревић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавила да им је колегиница са Инфективне клинике током јучерашњег дана пријавила сумњу на мале богиње.

"Добили смо са Института 'Торлак' током поподнева да су потврђене мале богиње. Реч је о детету од 14 година, које је невакцинисано ММР вакцином", навела је Беговић Лазаревићева.
Министарство здравља и Институт "Др Милан Јовановић Батут", у међувремену, саопштили су да је дете код којег је потврђен случај малих богиња хоспитализовано због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести "Проф. др Коста Тодоровић".
"У случају појаве температуре веће од 38,5 стени, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, потребно је јавити се изабараном лекару у дому здравља", наводи се у саопштењу.
Позив родитељима Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у сарадњи са Министарством здравља је доставио здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији земље", наводи се у саопштењу.
"Хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке од стране педијатара у домовима здравља, потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са календаром имунизације", наводи се у саопштењу.
Позивају се родитељи да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у дому здравља.
"Вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне орговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода", наглашава се у саопштењу.
"Скоро 50 случајева великог кашља у јануару" Када је реч о великом кашљу, докторка је рекла да је у јануару било 49 пријављених случајева.
"То су само случајеви који су пријављени. Реална бројка је сигурно већа јер се не тестирају сви", каже Беговић Лазаревићева.
Докторка поручује родитељима да ако не вакцинишу децу, доводе и у другу у ризик, која из оправданих медицинских разлога не могу да се имунизују.
"То није само лична, већ и колективна одговорност родитеља који одлаже или не жели да вакцинише дете", наводи Беговић Лазаревићева.
"Највише код адолесцената" Докторка стиче, такође, да је највећи број случајева великог кашља, око 65 одсто, забележен код адолсецената, од 10 до 19 година.
"Вакцина не даје доживотни имунитет. После десет година, имунитет није више тако солидан да спречава инфекцију", каже Беговић Лазаревићева.
Према подацима Института "Батут", од почетка године до 4 фебруара велики кашаљ је потврђен код 297 особа, а преминуле су две особе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.