Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 15:10

Антициклон "Зевс" заслужан за пролећно време – дању кошуља, увече капут

Пролећне температуре у фебруару. До краја недеље у већини места биће између 15 и 20 степени Целзијуса, понегде и 22 степена, каже метеоролог Недељко Тодоровић. Промена времена очекује нас почетком наредне седмице али, наглашава, неће бити праве зиме.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Време у Србији је под утицајем антициклона, па зато делује као да је пролеће стигло већ у фебруару, објашњава метеоролог Недељко Тодоровић.

Наводи да са Медитерана у Србију стиже топли афрички ваздух и подиже температуру, а када нема јачег ветра температура је уједначена. 
Тодоровић каже да је у стручним круговима овај антициклон познат као "Азурски антициклон", а не "Зевс".
Та имена, како каже, дају љубитељи метеорологије или можда неке приватне компаније, према свом нахођењу.
Предстојећи викенд топлији, затим следи захлађење Ипак, и даље је зима, тако да у неким местима има јутарњег мраза или магле, али је дневна температура под утицајем циклона све виша и виша.
"Уз јужни ветар и циклон биће још два степена топлије", објашњава Тодоровић, али додаје да је то предзнак промене времена и да од наредне недеље следи постепено наоблачење.

До суботе или недеље максимална дневна температура биће углавном између 15 и 20 степени, али понегде може да прекорачи ту вредност и достигне 22 степена.
Велика је дневна разлика у температури – дању је, на сунцу, пријатно у кошуљи, а увече нам је на ветру ипак неопходан капут, сликовито објашњава Тодоровић.
Да ли је готово са зимом Не треба рачунати да је готово са зимом, подсећа Тодоровић и каже да снег може пасти и у марту.
"Што буде касније, до краја зиме или почетка пролећа, ниће бити нека велика хладноћа и мале су шансе да буде неке праве зиме, да нас окује лед", процењује Тодоровић.
Каже да скијаши највише воле да крај зиме проведу на планинама, зато што је дан дуг – тренутно на Копаонику има око 25 центиметара снега.
Због топлог времена, до краја седмице ће се висина снега, тамо где га има – на висинама преко 1.500–1.600 метара – преполовити, прогнозира Тодоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.