Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 21:04

Светско такмичење елитних специјалаца у Дубаију – како су се показали САЈ, Кобре и Жандармерија

 Пето такмичење специјалних јединица са готово свих континената почело је у Дубаију. Међу рекордне 73 екипе из 41 земље, раме уз раме са тимовима из САД, Кине, Бразила, Русије, домаћина, такмичи се и српски - Специјална антитерористичка јединица, Жандармерија и Кобре. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Такмичење траје пет дана, а екипе се надмећу у различитим дисциплинама. Тим који победи осваја 80 хиљада долара.
Након спектакуларног отварања, уследио је први такмичарски дан, овога пута – по мраку. Под рефлекторима, елитни специјалци пролазе полигон који је симулација талачке ситуације. Под пуним оптерећењем морају бити прецизни – најпре снајпериста, а затим и упадни тим.

На крају првог дана екипа Жандармерије заузела је девето место, "Кобре" тридесет седмо, док су припадници САЈ-а били четрнаести, уз понављање полигона.
Мали пех, у једној од соба није била постављена мета Неђељко Голе, капитен екипе Специјалне антитерористичке јединице каже да су јуче имали један мали пех, ришут, где у једној од соба није била постављена мета.
"Данас су момци дали свој максимум, као и наредних дана. Надам се да ћемо дати све од себе да Србију, МУП и САЈ представимо у најбољем светлу", додаје Голе.
Најбоље резултате остварила Жандармерија После два такмичарска дана, од екипа из Србије најбоље резултате остварила је Жандармерија, налазе се у првих 10 екипа.
"Задовољни смо временом које смо остварили, такмичење је доста напредовало у односу на прошлу годину, што се може видети кроз времена које остварују екипе, које су много много брже у односу на прошлу годину. Атмосфера у тиму је одлична, сви смо задовољни резултатима и једва чекамо следећи дан да покажемо шта смо радили у претходном времену", истиче Вук Гатарић из Жандармерије.
Пенали за сваки погрешан корак Капетан корвете Игор Игњатовић, капитен екипе Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре", наводи да су полигони и такмичење захтевни и да има много динамике.
"Трудимо се да остваримо што боље резултате, иако су још увек неки стејџеви за нас мала непознаница. Специфично је то што мора да се води рачуна о мерама безбедности током савлађивања свих препрека којих има много, а у исто време мораш да водиш рачуна да будеш јако прецизан, јер се добијају пенали за сваки погрешан корак", објашњава Игњатовић.
Уведене су и новине У овогодишње такмичење уведене су и новине – први пут је отворено за јавност, а првих десет тимова укупно добија 260 хиљада долара.
Мајор др Абдула Ел Шаик, портпарол полиције Дубаија каже да је ове године присутан велики број посетилаца који бодре своје тимове.
"То показује жељу публике да учествује у оваквим догађајима. Уз то, имамо додатне садржаје како бисмо подстакли људе да дођу у што већем броју. Један од начина је и турнир у игрицама за младе. Циљ нам је да у будућности повећамо број тимова из целог света, како би делили своја искуства и знања", додаје Ел Шаик.
Није први пут да се тимови из Србије опробају у пустињи Овогодишње такмичење није први пут да се тимови из Србије опробају у пустињи.
САЈ учествује од првог такмичења 2019. године, а најбољи резултат су остварили прошле, када су били четврти.
Жандармерија је прошле године учествовала први пут и била је 22.
"Кобре" су се опробале 2020. године, када су били седамнаести.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.