Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 19:38

ОЕБС: Од суштинског значаја да се у потпуности поштују права Срба на КиМ

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову и Метохији саопштила је да је од суштинског значаја да се права косовских Срба у потпуности поштују, додавши да пажљиво прати одлуке и акције приштинских власти, укључујући увођење нове уредбе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о забрани динара.
"Мисија је забринута да ће ова одлука имати озбиљне последице, поготово по оне грађане који примају уплате у динарима", наводи се у саопштењу ОЕБС-а објављеном на друштвеној мрежи Икс.

Додаје се да је "од суштинског значаја да се права невећинских заједница, укључујући заједницу косовских Срба, у потпуности поштују и да се остави време за неопходне консултације са онима на које то утиче".
"Такође је важно да сва релевантна јавна комуникација буде на оба службена језика", истичу из мисије ОЕБС-а на КиМ.
Наводе и да прате акције тзв. косовске полиције, укључујући операције усмерене ка српским институцијама у општинама Драгаш, Пећ, Исток и Клина, као и у НВО Центар за мир и толеранцију у Приштини.
"Изненадно затварање установа које нуде социјалне или здравствене услуге припадницима невећинских заједница могло би имати негативан утицај на појединце и породице ограничавањем њиховог приступа неким основним услугама. Заштита добробити погођених заједница, укључујући посебно рањиве групе, треба да буде приоритет пре спровођења таквих политика или одлука", поручују из ОЕБС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.