Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 00:35

Нови напади САД и Велике Британије у Јемену

Сједињене Америчке Државе покренуле су серију напада на мете повезане с Ираном у Јемену. Пентагон потврдио да су у току напади. Ово је други дан одмазде након смртоносног напада на америчке трупе прошлог викенда у Јордану.
Пентагона је потврдио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је у току најновија рунду напада на 36 циљева на 13 локација у Јемену.

У саопштењу које је објавила америчка Централна команда каже се да су заједничку операцију покренуле "по наређењу њихових влада, војске Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства, уз подршку Аустралије, Бахреина, Канаде, Данске, Холандије и Нови Зеланд".
"Ови прецизни удари имају за циљ да поремете и деградирају способности које Хути користе да угрозе глобалну трговину и животе недужних помораца и представљају одговор на низ илегалних, опасних и дестабилизујућих акција Хути“, наставља се у саопштењу.
Огласио се министар одбране Лојд Остин о најновијим ударима у Јемену.
"Ова колективна акција шаље јасну поруку Хутима да ће наставити да сносе последице ако не окончају своје илегалне нападе на међународне бродове“, навео је Остин у саопштењу и додао да неће оклевати да бране животе и слободан ток трговине у једном од најпловних путева на свету.
САД су у петак извеле ударе у Ираку и Сирији на више од 85 циљева повезаних са иранским Корпусом гарде исламске револуције и милицијама које подржавају, при чему је наводно убијено скоро 40 људи.
САД су ове нападе покренуле из одмазде након што су три америчка војника убијена у америчкој војној бази у Јордану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.