Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 07:06

Четири месеца рата Хамаса и Израела; УН: Газа претворена у место у којем је немогуће живети

Рат Израела и Хамаса - 119 дан. Током четири месеца од напада Хамаса на Израел и израелске војне акције Газа је претворена у место у којем је немогуће живети, тврде из УН-а. Најмање 13 Палестинаца погинуло у израелском удару на Рафу, десетине рањених, пише "Вафа". Израел >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Хамас су близу постизања споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца, тврде посредници из Катара. После погибије тројице америчких војника стационираних у бази у Јордану, САД су започеле ваздушне ударе по циљевима у Ираку и Сирији.
Рафа је "лонац очаја под притиском", саопштила је хуманитарна канцеларија УН, док Палестинци беже на југ. Операције израелске војске у Кан Јунису приморале су цивиле да побегну у Рафу на југу Газе.
"Рафа је лонац очаја под притиском и плашимо се онога што следи“, рекао је Јенс Лаерке, портпарол агенција УН.
Израелске снаге ће наставити своју војну кампању ка Рафи, рекао је израелски министар одбране Јоав Галант, упркос огромном броју палестинских цивила тамо.
Израел и Хамас су близу постизања споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца које Хамас још држи у Гази. Катар, који је посредовао између Израела и Хамаса, указао је да је Хамас дао почетну сагласност након целонедељних тајних преговора.
Скоро четири месеца борби учиниле су Газу "ненастањивом“, саопштиле су УН, док је израелска опсада довела до страшне несташице хране, воде, горива и лекова.
Запослени у Палестинском Црвеном полумесецу убијен је када су израелске снаге пуцале на зграду те организације у Кан Јунису.
Најмање 17.000 деце у Појасу Газе остављено је без пратње или одвојено, према проценама УН. Крикс је позвао на прекид ватре како би Уницеф могао да изврши правилно пребројавање деце која су без пратње или раздвојене, да пронађе рођаке и пружи им психолошку подршку.
Велика Британија би могла званично да призна палестинску државу након прекида ватре у Гази без чекања на исход вишегодишњих преговора између Израела и Палестинаца о том решењу, рекао је британски министар спољних послова Дејвид Камерон.
У последња 24 сата према подацима министарства здравља Газе, којим управља Хамас, и израелским нападима убијено је 112 Палестинаца, а 148 је повређено.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.