Izvor: RTS, 02.Feb.2024, 17:07

Нови Пазар: Разговор о заступљености бошњачке националне мањине у програмима РТС-а

Поводом 1. фебруара - Дана новинара Санџака Бошњачко национално веће организовало је синић округли сто чија је тема "Редакција на босанском језику при РТС-у - изазови и перспективе". Осим представника бошњачке заједнице и локалних медија и институација, скупу су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << присуствовали и министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов као и уредница рубрике за националне мањине на РТС-у Лидија Георгијев.
Бошњачко национално веће је најавило је да ће поново покренути иницијативу и креирати предлог за оснивање редакције на босанксом језику при Јавној медијској установи Радио телевизије Србије.
"Питање редакције на босанском језику није ново питање, то је питање којим се БНВ константно бави. У ком формату, у ком оквиру ће то бити, то ће зависити и од друге стране, али се надамо успјеху на том пољу,  и ми од тог права одустати нећемо", каже Мисла Праменковић, председница БНВ.
"Будући да ТВ Војводина обавља тај део свога посла и да постоји десетак националних мањина које имају своје редакције. РТС заправо нема такве редакције осим информативног програма на албанском и ромском језику", наводи Сеад Шемсовић, потредседник БНВ.
Учесници округлог стола имали су само речи хвале за РТС, када је у питању информисање о животу Бошњака.
"Као човјек који је био на челу неких институација ја немам ни једну ријеч да изговорим негативну када је РТС у питању. Апсолутно, све што је требало, што сам мислио да треба да се представи и кад год сам позвао редакцију или дописнике овде из Новог Пазара ја сам добио позитиван одговор", наводи Фуад Баћићанин, бивши директор Музеја Рас у Новом Пазару.
Према последњем попису становништва Бошњаци су друга по бројности мањинска заједница у Србији.
“Што се тиче РТС, чињеница је да присуство бошњачке националне мањине да се не огледа само кроз нашу емисију “Грађанин“ већ и кроз нашу емисију “Ово је Србија“ са чим су се и саговорници и присутни усагласили, да ли је недовољно о томе можемо полемисати, али свакако постоји сагласност да може све то да се унапреди", каже Лидија Георгијев, уредница Рубрике за националне мањине.
Циљ, како је наведно овог округлог стола и јесте да се кроз анализу стања, идентификују проблеми и предложе могућности за унапређење права Бошњака у вези са оснивањем редакције и адекватном заступљеношћу на јавном сервису РТС.
“Сад смо видели шта су изазови, на који начин би требало укључити, оснажити иницијативу, покренути поново иницијативу и видети на који начин све институцијалне и правне механиизме искористити како би се ово право остварило за припаднике бошњачке заједнице” сматра Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права.
БНВ је установило Дан новинара Санџака у знак сећања на 1. фебруар 1932. године, када је у Пријепољу изашао први број листа „Санџак“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.