Izvor: RTS, 31.Jan.2024, 20:46

Петковић о састанку Вучића са Квинтом: Никад тежи разговори, свима јасно да је Курти главни кривац

Председник Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да разговори председника Србије са амбасадорима Квинте о одлуци Приштине да укине употребу српског динара нису били никада тежи. Свима је било јасно да је Аљбин Курти главни кривац, каже Петковић. Поручио је да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се у наредних дан, два очекује обраћање председника Вучића.
Петар Петковић је, након састанка у Председништву, рекао да је председник Србије Александар Вучић на састанку са амбасадорима Квинте, ЕУ и представником амбасаде САД у Београду снажно бранио интересе српског народа на КиМ.
Пре свега право на опстанак и живот, навео је Петковић и додао да никада није присуствовао тежим разговорима.
"И свима је било јасно у тој просторији где смо имали састанак да је Курти главни кривац. Свакако, председник Александар Вучић и сутра ће имати бројне разговоре, телефонске позиве који се односе на то да учинимо све што је до нас, да овако понашање Аљбина Куртија коначно неко заустави“, рекао је Петковић.
Поручује да ће Београд одлуке доносити стрпљиво – “мудро, одговорно, имајући пред собом дугорочни циљ“.
Додао је да ће се у наредних дан-два председник Александар Вучић обратити јавности са свим информацијама у вези са овом темом, али и уопште положајем српског народа на Косову и Метохији, који је, истиче, апсолутно угрожен одлуком Приштине о укидању динара.
“Српски народ на Косову и Метохији треба да зна, као што зна, да има иза себе државу Србију и председника Александра Вучића, јер никада нећемо одустати од свога народа и борићемо се за заштиту њихових права, јер Срби имају право на Косову и Метохији да живе, да опстају, да имају своју будућност, да користе, дакле, платни промет и да функционишу наше институције. Од тога никада нећемо одустати“, каже Петковић.
Закључио је да је “јасно као дан да Курти не жели да одустане од своје одлуке“.
“Нити да одложи противправну уредбу која се односи на укидање динара и платног система Србије на КиМ. Овде није реч о још једној одлуци које доноси свакога дана, већ се ради о насилном акту који је директно усмерен на опстанак српског народа", рекао је Петковић.
Из Кабинета председника је, након састанка у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштено да званичног саопштења са овог састанка неће бити, јер би, како је наведено, свака формална реч била сувишна.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.