Izvor: RTS, 31.Jan.2024, 17:10

Да ли се жене у Србији и даље чешће одричу или прихватају наследства?

Закон о Наслеђивању је јасан. Након смрти родитеља имовина се дели на једнаке делове. Међутим, иако су жене већ седам деценија правно и политички изједначене, укорењена пракса, посебно у селима, да се жене одричу наследства у корист мушких потомака и даље је често >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јача од закона.
Готово свака друга жена у Србији одрекне се свог дела наследства углавном у корист брата. То су урадиле и бака и мама и тетка Јелене Ружић. Она је прва у својој породици која је разговарала о подели наследства на једнаке делове.

"Када размишљам о томе, не могу да се сетим скоро ниједне жене да је прихватила свој део наследства, јер се то сматра друштвено неприхватљивим. Ја ћу свакако узети свој део наследства. Мој брат и ја смо већ разговарали о томе и он сматра да као женско дете по закону треба да прихватим свој део наследства и да га поделимо", каже Јелена Ружић.
Жене често нису ни свесне свих последица свог одрицања, јер према Закону о социјалној заштити уколико се одрекну свог дела наследства губе право на социјална давања и помоћ, а неретко се у оставинској расправи свог дела одричу и у име своје деце. Ипак, како кажу, најтежи је осећај неприпадности породици из које су потекле.
"Није само битно имати неку имовину на своје име, што смо схватили да жене заправо немају, већ је много битнија та емотивна подршка и та нека уцена породице која је доста честа у овим случајевима и да то одрицање никада није добровољно иако у оставинском процесу увек морате добровољно то да кажете", наводи Катарина Ранковић из Женског удружења Колубарског округа.
Иако Закон о наслеђивању не препознаје пол наследника, према Републичком геогетском заводу жене су власнице само 24 одсто имовине, а власнице земље у руралним подручјима тек 16 процената.
"Само из та два податка можете да закључите колико и даље ти патријахални обрасци диктирају неједнаке односе моћи, а то женама свакако отежава положај и на тржишту рада и у опште економски положај и могућност за покретање самосталног бизниса и подизање кредита", сматра Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.
Да би жене једног дана могле да узму свој део наследства а да цела породица не престане да говори са њима, Женско удружење Колубарског округа покренуло је кампању "Колики је мој део" у сарадњи са ГИЗ-ом, кроз коју едукују нове генерације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.