Izvor: RTS, 31.Jan.2024, 16:48

Бисљими: У прелазном периода неће бити казнених поена за употребу динара

Евро ће од првог фебруара бити једина званична валута на простору Косова и Метохије, каже потпредседник владе у Приштини Бесник Бисљими. Истиче да уредба централне банке на КиМ нити забрањује, нити дозвољава, нити се бави српским динаром, јер, напомиње, забрана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << промета том валутом никада није ни престајала да важи.
Први заменик премијера у Приштини Бесник Бисљими изјавио је да се тамошња влада залаже за међутранзитни период, како би се грађани прилагодили новој уредби централне банке на КиМ о евру, као јединој валути у употреби, а која ступа на снагу сутра.

Бисљими је на прес-конференцији појаснио да је уредба о забрани промета новчаница које нису евро "нужна" - због контроле токова новца, спречавања фалсификовања, одласка у нелегалне токове, али и, како је више пута поновио, "куповине оружја и финасирања терористичких група".
Током конференције, којој је присуствовао и приштински министар финансија Хекуран Мурати, навео је да је финални циљ заштита потрошача и платног система, јер до сада није постојала могућност да се опорезују исплате и трансакције које су обављане у динарима.
Нагласио је да ниједан од захтева међународних партнера према Приштини не доводи у сумњу законитост уредбе централне банке на КиМ, јер је, како каже, то једина институција задужена за креирање и спровођење монетарне политику Приштине.
Бисљими је навео и да ће нове мере највише погодити грађане српске заједнице који имају примања у динарима, а раде у установама здравства и образовања за које је надлежна Република Србија, али да им се нуди могућност да се прилагоде новим мерама.
“У прелазном периоду неће бити казнених поена за грађане“, рекао је Бисљими.
Уредба, додаје, "не забрањује трансакција новца из Србије, али подразумева замену динара за евре".
“Молимо менаџмент централне банке Косова да успостави везу и комуникацију са Централном банком Србије, како би пронашли најприкладнији механизам који би омогућио даље слање новца и донација из Србије за грађане на Косову, исто тако да обезбеде траспарентност и безбедност на финансијском тржишту“, навео је Бисљими.
Додао је да примера и модалитета има у прошлости, када је Приштина слала помоћ Прешеву.
“Када је том приликом Централна банка Србије донације у евру конвертовала у динарску противвредност и пребацила на рачун Општине Прешево.Такође, случајеве кад државне институције из Србије шаљу испате у еврима запосленим у суседним државама. Уједно тиме би централне банке допринеле смањењу евентуалне забринутости код грађана“, истиче Бисљими.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.