Izvor: RTS, 30.Jan.2024, 07:01

Шта ако избије пожар у тржном центру – евакуација траје од четири до осам минута

У целој Србији само овог месеца било је 10 одсто пожара више него у истом периоду прошле године, а у Београду чак 20 одсто више интервенција ватрогасаца. Горео је Тржни центар у Блоку 70 по други пут за две године, Енјуб, Чигота. Ненад Јоцић, начелник Управе за заштиту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од пожара рекао је за РТС да се сваки објекат контролише у зависности од категорије којој припада - једном годишње складишта нафте и гаса, два пута годишње школе и тржни центри и остали објекти једном у пет година.
И за викенд догодио се пожар у Тржном центру. Горео је Енјуб, повређених није било. Горела је и болница на Чиготи. Није само субјективни осећај да је више пожара. И статистика показује да ватрогасци имају више посла него обично.
Ове године, а још није прошао ни јануар, било је у Србији више од 1.300 пожара. Од тога 755 на грађевинским објектима. Најмање 200 људи је спасено и евакуисано. Само из Чиготе 130 људи, када је горела болница.
У целој Србији само овог месеца било је 10 одсто пожара више него у истом периоду прошле године, а у Београду чак 20 одсто више интервенција ватрогасаца.
Противпожарна заштита у пракси
Екипа РТС-а је проверавала како функционише противпожарни систем у једном тржном центру у Београду. Више хиљада људи време проводи у тржном центру. Радње су пуне, места у гаражи више нема. Ако се активира противпожарни систем, на централном рачунару у посебној просторији тај сигнал добија Техничка служба одржавања, која 24 часа надгледа објекат. На лице места одлази дежурни и проверава ситуацију.
"Уколико је лажни аларм, ресетује га, ако је мањи пожар гаси га противпожарним апаратом или хидрантском мрежом. Ако је велики пожар, одмах активира ручни јављач пожара, огласи се сирена и чује се гласовна порука која даје информацију да сви морају да напусте објекат", каже водећи менаџер одржавања Андреј Цупаћ.
Тада се заустављају системи климатизације и вентилације. Закључана врата се системски откључавају и почиње евакуација. Дневно од 15 до 20.000 људи уђе у један тржни центар. За објекте у којима се окупља велики број људи, противпожарна правила утврђена су законом. У зависности од величине и предвиђеног броја посетилаца, МУП утврђује категорије и за сваку важе одређена правила. Због тога се и начини евакуације разликују.
"Сви јавни објекти у којима борави велики број људи морају да имају израђен план заштите од пожара, процену ризика од катастрофе и план заштите и спасавања", рекао је проф. др Владимир М. Цветковић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.
Цупаћ каже да евакуација траје између четири и осам минута, и у међувремену дежурно лице одмах обавештава ватрогасну станицу да је дошло до пожара, она се налази на око четири километра од шопинг центра "Ушће" и долази за око осам минута.
Закупци локала у року од 30 дана нове запослене морају да упознају са мерама заштите од пожара, да донесу план евакуације и план узбуњивања и да на сваке три године проверавају знања запослених из области заштите од пожара.
"Обуку и практичну проверу знања спроводи одговарајуће лиценцирано правно лице. Лица која су задужена за заштиту од пожара морају да заврше посебну обуку и да у року од годину дана добију лиценцу за послове заштите од пожара", рекао је Цветковић.
Постоји законска обавеза да се у великим објектима једном годишње организује проба евакуације. Инсталације и електричне системе у тржном центру проверава Техничка служба одржавања, на два месеца, шест месеци и на годину дана. Често су узбуне у тржним центрима лажне, јер појединци из непознатих разлога притисну паник тастер, кажу упућени. Само у "Ада молу" то се догодило три пута за три године.
Контрола у зависности од категорије
Деведесет одсто пожара се дешава у стамбеним објектима. Ненад Јоцић, начелник Управе за заштиту од пожара Сектора за ванредне ситуације, рекао је гостујући у Београдској хроници да се сваки објекат контролише у зависности од категорије.
"Постоје објекти који су најугроженији од пожара и то су објекти прве категорије – складишта нафте и гаса. Објекти друге категорије су школе, вртићи, болнице, тржни центри. Остали објекти, не сви, попут стамбених спадају у трећу категорију угрожености од пожара“, навео је Јоцић.
Према његовим речима, објекти прве категорије контролишу се једном годишње, објекти друге категорије два пута годишње, а треће једном у пет година.
Јоцић каже да се прошле године догодило 22.000 пожара, а на објектима који су у надзору Управе за заштиту од пожара било је 190 пожара, што је мање од једног процента и није било погинулих. Како каже, остало су пожари у домаћинствима који се дешавају из најбаналнијих разлога.
Када је реч о пожару у Тржном центру у Блоку 70, који се догодио недавно, али и пре две године, Јоцић каже да је инспекција изашла на терен крајем 2022. године, после првог пожара.
Тада је изречена забрана држања запаљивог материјала и плинских боца, каже Јоцић и додаје да забране нису испоштоване и да је покренут захтев за прекршајни поступак који је у току.
"Не постоји свест о заштити од пожара. Наши инспектори улазе у објекте који ничему не служе и који само могу да се упале. Није поента само обезбедити противпожарни апарат, него знати и руковати њиме“, каже Јоцић и напомиње да у Србији ради 145 инспектора, а у Београду 21, са руководиоцима 26, што није довољно.
Најавио је акцију која ће трајати месец дана у којој ће се контролисати болнице и ресторани брзе хране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.