Izvor: RTS, 30.Jan.2024, 07:01

Рецепт за успех три брата из Калиманића – укуси меса од мора до Мораве

Тројица браће Београд су заменила еко-фармом у околини Горњег Милановца. Уз добро осмишљен посао гаје свиње расе моравка, а месо прерађују по домаћим и медитеранским процедурама.
Уместо у великим компанијама у великом граду, одлучили су се за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сопствени посао у Калиманићима. У кооперацији са домаћинима у таковском крају, сваке године узгоје више од сто свиња домаће аутохтоне расе.
"Овај квалитет меса смо желели да понудимо људима у Србији. Када смо 2019. године кренули са формирањем фарме било их је јако мало, ово је угрожена врста и од тада се трудимо да ову расу поново раширимо по Србији", каже Жељко Милосављевић.
Кључ успеха еко-фарме "Моравка Калиманићи" је, како тврде, то што пољопривредно газдинство третирају као компанију. Направили су концепт од фарме до стола, а годишње прераде 15 тона меса.
"Специфична је технологија прераде меса и технологија зрења меса која је наша тајна, начин сушења, место сушења, дрво којим се месо дими, зачини који се користе приликом димљења и сам процес зачињавања меса", каже Владимир Сеферовић.
Уз вишедеценијско искуство у кулинарству и угоститељству, инспирацију за производе пронашли су на путовањима. Тако је на њиховој еко-фарми традиционално сушено месо добило нове укусе.
"Имамо и разне производе у којима сам комбиновао месо аутохтоне расе буше, моравке, нашу шљиву ранку, орахе, шумадијско вино из Тополе и направио јединствен производ ког нема на тржишту", објашњава Владимир Сеферовић.
Спој традиције и савремених процедура примењују и у продаји. Несвакидашњи укуси квалитетних месних прерађевина из Калиманића лако налазе пут до купаца преко друштвених мрежа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.