Izvor: RTS, 29.Jan.2024, 07:34

Вучић данас са Лајчаком у Београду

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком. После посете Београду, Мирослав Лајчак ће сутра боравити у Приштини, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.
Састанак ће бити одржан у 12.30, у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.
Тема је ситуација на Косову и Метохији.
Портпарол ЕУ Петер Стано потврдио је да ће специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак, после данашње посете Београду, сутра боравити у Приштини и да су састанци део његових континуираних консултација са партнерима како би им помогао да напредују у дијалогу.
"Могу да потврдим да се специјални представник ЕУ Лајчак данас састаје са председником Србије Вучићем у Београду, а сутра ће бити у Приштини на састанцима са косовским колегама. Ово је део његовог континуираног контакта и интеракције са партнерима како би им помогао да напредују у процесу дијалога који води ЕУ", рекао је Стано медијима у Приштини.
Пре овог састанка амбасаде земаља Квинте – Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД – у Приштини позвале су на суспензију примене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.
Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини уследило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у петак и на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.
Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.
Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак пре свега српског становништва.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.