Izvor: RTS, 28.Jan.2024, 15:56

Таљат Џафери изабран за председника прелазне владе Северне Македоније

Посланици македонског Собрања изгласали су Таљата Џаферија за премијера прелазне владе Северне Македоније. За њега је гласало 65 од 111 присутних посланика, троје je гласало против, а уздржаних није било, преноси Телма.
За Таљата Џаферија је гласало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 65 од 111 присутних посланика, троје je гласало против, а уздржаних није било, преноси Телма. Посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ раније су напустили салу и нису учествовали у гласању.

Џафери, први Албанац на функцији председника владе Северне Македоније, заклетву је положио пред посланицима Собрања, након оставке претходне владе коју је предводио Димитар Ковачевски.
Бојан Маричић би требало да буде први потпредседник владе и потпредседник за европска питања у саставу прелазне владе, док ће министар за политички систем и односе међу заједницама бити Артан Груби, преноси Плусинфо.
Досадашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски је у четвртак поднео оставку, након чега су отворени процеси за формирање техничке владе која би требало да омогући спровођење парламентарних избора 8. маја.
Парламентарне странке у Скупштини Северне Македоније договориле су почетком децембра да парламентарни избори буду одржани 8. маја ове године, заједно са другим кругом председничких избора, док ће први круг избора за председника те земље бити одржан 24. априла.
Ковачевски је тада рекао да ће 100 дана пре избора или 28. јануара бити формирана техничка влада и да ће бити испоштован раније постигнут договор да премијер буде из редова најутицајније партије Албанаца Демократске уније за интеграције (ДУИ).
Према договореним датумима, предизборна кампања ће у Северној Македонији почети 4. априла, а избори ће бити расписани крајем фебруара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.