Izvor: RTS, 27.Jan.2024, 17:07

Нови удари ИДФ-а у близини болница Насер и Ел Амал; Хути: Амерички и британски ваздушни напади у Јемену

Сукоб Израела и Хамаса – 113. дан. Палестински медији известили су о новим израелским ваздушним и артиљеријским ударима у близини болнице Насер и градске болнице Ел Амал у западном делу Кан Јуниса. Израелска војска је навела да је убила најмање 11 наоружаних нападача >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који су покушали да подметну експлозив у близини њених трупа и пуцали из пушака и ракетних граната на војнике у Кан Јунису. ПРЦС осудио израелско циљање околине болнице у Кан Јунису, позива на заштиту. САД и Велика Британија извеле два ваздушна удара на луку Рас Иса у Јемену, саопштили су Хути.
Међународни суд правде (МСП) у Хагу, поступајући по тужби Јужноафричке Републике против Израела, која је тражила да суд донесе хитну меру и нареди Израелу да обустави своју операцију у Појасу Газе – није наредио прекид ватре у тој палестинској енклави, али је наложио Израелу да предузме све мере "у оквиру својих овлашћења" да спречи сва дела која покрива конвенција о геноциду.
Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри изјавио је да је пресуда МСП важан догађај који је допринео изолацији Израела и разоткривању његових злочина у Гази.
Исламски џихад, који се бори заједно са Хамасом против Израела у Гази, осудио је то што МСП није захтевао - хитан прекид ватре.
Након пресуде, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је тврдње о геноциду као "нечувене" и обећао да ће наставити с ратом. 
Истовремено се настављају борбе широм Појаса Газе. Хамас је саопштио да је у близини избегличког кампа Магази у централном Појасу Газе направио заседу групи од седам израелских војника.
ИДФ, с друге стране, наводи да наставља с акцијама у Кан Јунису. Тврди да су борбени авиони израелске авијације погодили неколико локација Хамаса у области Кан Јуниса, укључујући станове које користе оперативци, складишта оружја, осматрачнице и полигоне.
Позвао је становнике неколико насеља западног дела Кан Јуниса, да се евакуишу у оближњу област Маваси.
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 26.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.
Према наводима Министарства здравља из Газе, најмање 26.083 Палестинца погинуло је од 7. октобра, док је повређено 64.487.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. 
Ваздухопловне снаге Израела гађале су положаје Хезболаха на југу Либана након што су, како је саопштила израелска војска, са либанске територије испаљене ракете на север Израела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.