Izvor: RTS, 26.Jan.2024, 20:51

Зиђин у Бору гради ветропаркове, соларну електрану и фабрику водоника - инвестиција вредна две милијарде евра

Србија ће у наредне четири године са кинеским партнерима уложити две милијарде евра у обновљиву енергију. То улагање донеће нових 2.000 мегавата на простору рударско-топионичарског басена "Зиђина" у Бору. Градиће се ветропаркови, соларна електрана и фабрика водоника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На истрошеним коповима у околини Бора вртеће се ветрогенератори снаге 1.500 мегавата, биће постављено 500 мегавата соларних панела. Градиће се фабрика за производњу зеленог водоника капацитета 30.000 тона годишње, који ће бити погонско гориво за рударску механизацију.

"Почетак изградње планиран је за први квартал 2025. године. Прва фаза од 750 мегавата треба да буде завршена већ 2026. године, а цео пројект 2028. године. Очекује се да ова инвестиција омогући отварање триста до петсто нових радних места, са високим нивоом зарада, у оквиру обновљивих извора енергије. Са овим пројектом Србија постаје један од европских центара у области производње обновљиве енергије, пре свега зеленог водоника али и опреме за пројекте у обновљиве обновљиве изворе енергије", каже министарка енергетике Дубравка Ђедовић.
Сличне инвестиције су постале пракса савременог рударства, а потписници меморандума о зеленим улагањима на подручју Борских рудника истичу га као пример одрживог рударства.
"Претходних година Зиђин Копер реализовао је велике еколошке пројекте. Настављамо улагања у Србији, нарочито у обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине", каже генерални директор Ћу Гуоџу.
"Реализација планираних послова је наставак успешне сарадње две земље. Уз примену најсавременије технологије помажемо Србији у енергетској транзицији и преласку на чистије изворе енергије", каже директор компаније Шангај Фенлинг Суен Ју. 
Ресорна министарка је, одговарајући на питања новинара, истакла да су литујум и друге минералне сировине важан ресурс којим земља располаже и о којима ће се причати у будућности. Каже и да сајбер напад на ЕПС није угрозио податке нити утицао на децембарске рачуне за струју.
"Они јесу мало каснили услед техничких изазова произведених из хакерског напада. Систем је подизан део по део а оно што је најбитније да овај напад није угрозио производњу он је више био административне природе. Није угрозио ни безбедносне податке, већ је једноставно угрозио административнеи део функционисања и због тога је требало одређено време да се систем подигне", каже Ђедовићева.
Влада Србије је, каже, дала препоруке не само ЕПС-у већ и другим компанијма и институцијама да подигну ниво заштите информационих система.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.