Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 12:55

Министарка задужена за сузбијање плагијата у Норвешкој признала да је плагирала магистарски рад

Норвешка министарка поднела оставку због плагирања делова магистарског рада. Министарка била задужена за сузбијање плагијата у норвешком систему високог образовања. Оптужбе за плагијат појавиле се након што је поједине студенте желела да казни за плагирање. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Направила сам грешку – узела сам туђи текст, а нисам навела извор, каже доскорашња министарка.
Норвешка министарка Сандра Борх, задужена за сузбијање плагијата, поднела је оставку, након извештаја од прошле недеље да је копирала делове свог магистарског рада пре једне деценије.

Борх, норвешка министарка за истраживање и више образовање, признала је на конференцији за новинаре да је су делови њеног магистарског рада плагијат, након што су се на интернету појавиле оптужбе, пренoсе медији.
"Када сам писала магистарски рад пре десетак година, направила сам велику грешку. Узела сам туђи текст, а нисам навела извор. Жао ми је", рекла је Борх.
Њено признање дошло је након што је претходно желела да казни студенте за плагијат.
Норвешки премијер Јонас Гар Стере рекао је да њене акције "нису компатибилне са поверењем које јој је указано кад је постала министарка".
Борх је предала своје дужности Одмунду Леренскарду Хоелу. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.