Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 10:25

Цветковић: Апсолутна безбедност од пожара не постоји, чести узроци су нехат и непажња

Новобеограђане је јуче пробудио низ експлозија и ватра из Кинеског тржног центра, који је већ једном горео, пре две и по године. Још се испитује шта је узрок пожара. Професор Факултета за безбедност Владимир Цветковић наводи за РТС да је тај објекат изграђен у складу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са свим препорукама Закона о заштити од пожара али да апсолутна безбедност не постоји. Навео је да се ради нова национална стратегија за смањење ризика од катастрофа у којој би требало да буду отклоњени постојећи недостаци.
Са ватреном стихијом у Кинеском тржном центру на Новом Београду, ватрогасци су се борили пуна четири сата. Ватру је гасило 76 ватрогасца-спасилаца са 25 возила и три хеликоптера МУП-а.
Професор Факултета за безбедност Владимир Цветковић наводи за РТС да је тај објекат изграђен у складу са свим препорукама Закона о заштити од пожара.
"Наравно, апсолутна безбедност не постоји. Иако ви предузмете све техничке мере заштите од пожара, ипак је узрок пожара врло често у рукама људи који се налазе унутар тих објеката. Врло често су то нехат и непажња", наводи Цветковић.
За смањење ризика од катастрофа важне превентивне мере Овакви пожари, како наводи, углавном се дешавају током зиме, због кварова на грејним телима.
"Дакле, МУП је предузео све мере, међутим, када анализирате који су то услови када настаје оваква врста пожара, дакле, ради се о ниским температурама када, рецимо, запослени користе одговарајућа грејна тела и услед неких кварова или неисправности тих грејних тела може врло лако доћи до пожара", каже гост Јутарњег дневника.
Кинески тржни центар био је пун лако запаљиве робе – текстила, плинских боца. На питање да ли је уопште могуће адекватно обезбедити такве просторе, тржне центре, продаје на отвореном, затвореном, а да се такве ситуације избегну, одговара да су ту важне превентивне мере.
"Неопходно је предузети све превентивне грађевинске, машинске, електротехничке и друге мере како не би дошло до пожара", истиче гост Јутарњег дневника.
Пожари у урбаним срединама се брзо шире Када је реч о пожарима у урбаним срединама, напомиње да су они врло комплексни јер се врло брзо шире, имајући у виду густину насељености, а и такође неопходне тактичке и оперативно-тактичке мере и радње које руководиоци таквих интервенција морају да предузимају у конкретном случају.
"Када је реч о Кинеском тржном центру, дакле, сама врста и количина гориве материје која је била присутна је додатно отежавала ове операције. Начелник сектора је управо и донео одлуку да ангажује хеликоптерску јединицу јер је донета процена да је немогуће уз помоћ 25 возила и 76 ватрогасаца у кратком периоду локализовати пожар", указује Цветковић.
Нова национална стратегија за смањење ризика од катастрофа  На питање какав је наш систем заштите, да ли је адекватан, да ли ту треба нешто променити, одговара да је он на одговарајућем нивоу развијености, али да је МУП почео процедуру израде нове националне стратегије за смањење ризика од катастрофа, у којој се на свеобухватнији начин идентификују сви ризици и предузимају све превентивне мере.
"Као члан радне групе за израду те нове националне стратегије, ми смо идентификовали одређени број недостатака, које је неопходно у догледној будућности и дугорочно до 2030. године отклонити како би се ризик од потенцијалних катастрофа и оваквих догађаја смањио на прихватљив ниво", наводи гост Јутарњег програма.
Истиче да хитно треба унапредити опремљеност наших снага заштите и спасавања.
"Дакле, једноставно нисмо у довољној мери опремљени у односу на савремена иновативна решења заштите и спасавања људи. Потребно је унапредити институционалне и нормативно-правне оквире нашег система, а поред тога потребно је развити одговарајуће безбедносне процедуре за реаговање у различитим ванредним ситуацијама", каже Цветковић.
Унапредити безбедносну културу грађана Поред тога, сматра гост Јутарњег програма, потребно је унапредити безбедносну културу грађана.
"Ви можете предузети све структурне мере да не дође до пожара, међутим, ако вам је ниво културе отпорности грађана на ниском нивоу, да грађани не знају или не предузимају одговарајуће мере како би спречили настанак пожара, онда цео тај систем не може доћи до изражаја. Дакле, препорука је да се континуирано ради на унапређењу безбедносне културе грађана у смислу да они знају да идентификују узрок пожара, да предузму све превентивне мере, да до тога не дође, и ако дође, да брзо обавесте надлежну ватрогасно-спасилачку јединицу", закључио је Цветковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.