Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 10:21

Бајатовић за РТС: Има довољно гаса, у септембру ћемо знати цену за следећу грејну сезону

У залихама има довољно гаса, рекао је за РТС директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Навео је да нема проблема са количинама гаса, као и да се неће користити залихе из складишта гаса "Банатски двор". Говорећи о ставци за дуг из октобра на децембарским рачунима, Бајатовић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је објаснио да је реч о "књиговодственој заврзлами" и нагласио да ниједан корисник неће бити оштећен. Поручио да ће се у септембру знати по којој цени ће се плаћати гас током следеће грејне сезоне.
Многе грађане је изненадило што су на децембарском рачуну за гас имали ставку за дуг из октобра, иако су рачун за тај месец платили. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић објаснио је за РТС да се ради о, како је рекао, "књиговодственој заврзлами".
"Нису постојали услови, пошта није радила, нисмо могли да одштампамо. Имамо уговор за Поштом Србије о штампању и достављању рачуна. Једноставно, ти рачуни нису стигли на време. Пошто је валута била 15. октобар или 15. новембар за октобарске рачуне ми једноставно нисмо доставили те рачуне и онда како да тим људима обрачунамо камату, а дужни би били по пословним политикама и по закону да оно што није плаћено обрачунамо камату. Ми смо онда продужили валуту за октобарски рачун до децембра и шта се онда десило – онај ко је платио октобарски рачун, ми смо то књижили, јер не можемо другачије, мора камата да се обраћуна као преплата", рекао је Бајатовић.
Објаснио је о чему се ради и на примеру.
"Рецимо, ви сте у октобру потрошили 3.000 динара, ми вам за новембар обрачунамо 10.000 динара, али пошто сте у преплати, још није валута за октобар, ми вам умањимо тај рачун за оне 3.000 динара, па ви платите 7.000", навео је Бајатовић и рекао је да ће се са издавањем децембарских рачуна све нивелисати.
Нагласио је да ниједан корисник неће бити оштећен "ни за једну пару" и да се све у вези са рачунима за гас може видети на сајту "Мој Србијагас".
Говорећи о снабдевању гасом, Бајатовић је рекао да је најважније да из Русије стиже 11 милиона кубних метара гаса дневно, да "Србијагас" у залихама има 381 милион кубних метара, док се потрошња креће између 14 и 15 милиона.
"Ми немамо проблем са количинама. Све залихе су плаћене, мислим да нећемо ни користити 'Банатски двор'. То значи да ћемо и у току ове године имати практично вишка гаса. Ми нисмо угрожени, производимо електричну енергију, сви раде максимално, сви троше максимално, ко год жели да има гас, биће му обезбеђен", истакао је Душан Бајатовић.
Када је реч о цени гаса, Бајатовић је нагласио да је реч о берзанској роби и да не може да се зна каква ће цена бити у другом кварталу.
"Јесмо ли дали реч да без обзира колика буде цена гаса, хвала богу, није било никаквих значајних промена на тржишту. Сад је цена 350 долара на берзи, 310 долара по дугорочном уговору. Све функционише", рекао је Бајатовић.
Истакао је да 1. маја, када се заврши грејна сезона, треба да се направи пресек, да се зна по којој цени се набавља гас, као и да ће се вероватно у септембру знати по којој цени ће се плаћати гас, пошто ће тада бити потписани уговори.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.