Izvor: RTS, 24.Jan.2024, 21:29

Београд разматра покретање истраге о наоружавању Приштине, Курти не одустаје од планова

Председник Александар Вучић размишља како да не доведе земљу у тешку позицију, а да покрене истрагу о противправном наоружавању Приштине. Аљбин Курти, међутим, не одступа од планова и истиче наоружавање као приоритет. Стејт департмент је позвао Приштину да преиспита >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одлуку о укидању српског динара.
Од Америке ракете "џавелин", од Хрватске пушке, од Турске дронови – уз већ купљена оклопна возила, све то би требало да буде део наоружања такозване "војске Косова". Такви планови су противправни, понавља председник Александар Вучић, јер према Резолуцији 1244 привремене институције у Приштини немају право на војску.

"Ја размишљам о томе како да покренем истрагу, како су сви који наоружавају такозване косовске безбедносне снаге и ко Албанце наоружава супротно Резолуцији 1244, ко крши повељу УН, како су то прекршили и како се усуђују да крше Повељу УН и све то што треба да ураде, а да мисле да никад за то неће да одговарају. Размишљам како да не доведем земљу у тешку позицију, а да опет међународно право мора да буде поштовано. Ја сам председник ове земље, мој посао је да је браним и штитим ову земљу и наш народ на КиМ и то ћу наставити да радим", поручио је Вучић.
Приштина не одступа од планова, наоружавање приоритет Да Приштина не одступа од спровођења својих планова, понавља Аљбин Курти. Јачање одбрамбених капацитета истиче као приоритет владе у текућој години.
"У 2023. години, буџет за одбрану био је највећи икада, преко 200 милиона евра. Повећали смо број војника, улагања у наоружање и опремили војску борбеним дроновима 'бајрактар'. Почетком године смо добили потврду да је Стејт департмент прихватио наш захтев за куповину система 'џавелин' ", навео је Курти.
Стејт департмент позива Приштину да преиспита одлуку о динару Уз подршку, од савезника из Вашингтона стиже и критика Приштини.
Портпарол Стејт департмента позива на преиспитивање одлуке централне банке да на Косову и Метохији укине динар од 1. фебруара.
"Забринути смо како ће та одлука утицати на српску заједницу. Настављамо да подстичемо Косово да успостави Заједницу српских општина. То је примарни механизам преко којег Београд може транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру приштинског правног оквира. Институције које пружају виталне услуге, попут образовања и здравства, морају бити у могућности да наставе са радом", пише у саопштењу.
"Суспензија српске валуте доводи у питање физички опстанак Срба на Космету" Најава Приштине о укидању динара била је главна тема разговора директора Канцеларије за Косово и Метохију и амбасадора Француске у Београду.
За Петра Петковића суспензија српске валуте доводи у питање физички опстанак Срба на Космету.
"Прекид новчаних токова са централном Србијом учинио би немогућим живот Срба на Косову и Метохији, довео у питање функционисање наших болница, вртића, школа. То је брутални удар на дијалог и још једно поткопавање процеса формирања ЗСО", поручио је Петковић.
Од представника међународне заједнице у Приштини стиже и позив да се морају спроводити одлуке тамошњег уставног суда, укључујући и случај манастира Високи Дечани.
Указују на то да још није спроведена пресуда којом је пре готово девет година потврђено власништво манастира над 24 хектара земље и наложен упис у катастар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.