Izvor: RTS, 24.Jan.2024, 17:01

Шта је најчешћи узрок саобраћајних несрећа у којима страдају млади

Агенција за безбедност саобраћаја и Саобраћајна полиција низом едукативних трибина покушавају да укажу младим возачима на грешке због којих долази до саобраћајних несрећа. И даље бележимо црну статистику на нашим путевима, где је сваки четврти погунули особа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << млађа од 30 година.
Још на полигону ученици треће године Техничке школе из Зрењанина науче да је поштовање прописа приоритет и да брзина није најважнија карактеристика аутомобила. У саобраћају као почетници се срећу са више изазова:
"Густина саобраћаја и возачи који не поштују правила, који брзо возе и немају разумевања према нама почетницима", каже Николета Нендимовић, ученица Техничке школе.

Инструктори вожње наводе да кандидати на обуци стекну неопходну рутину покрета, али да их то не сме заварати да су спремни за све ситуације.
"Увек им скрећемо пажњу да они тек сад крећу да уче оне праве ствари. Значи они нису научили све што се може научити, нису стекли све вештине, јер вожња то је једно целоживотно учење", наводи Марио Хајду, координатор практичне наставе.
О безбедности младих у саобраћају говорило се на трибини у Зрењанину. Милан Срдић је у овом граду доживео тешку несрећу пре 16 година и његова прича је опомена.
"Истичемо своју личну причу, како и на који начин смо се понашали у саобраћају, шта смо радили, шта је довело до трајног инвалидитета. Који смо живот водили пре саобраћајне незгоде, кроз шта смо све прошли и где се налазимо данас", наглашава Милан Срдић.
Неприлагођена брзина је узрок несрећа у 59, а алкохолисаност у 29 одсто случајева где су за воланом били млади.
"Више од 80 посто њих су мушкарци и чак једна петина незгода са смртним страдањем догодила се у данима петка, суботе у периоду од 22 часа до поноћи", истиче Милош Милекић, из Агенције за безбедност саобраћаја.
Марко Шкорић из Саобраћајне полиције Зрењанин предлаже: "Да се подигне свест младих колико је битно да се придржавају свих саобраћајних прописа, како не би дошло до најтежих последица, односно да се сачувају животи."
У 2022. години у саобраћајним несрећама је страдало 533 особе, од тога 127 њих старости од 15 до 30 година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.