Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 22:51

Готово трећина производа опасних по здравље су играчке, шта потрошачи треба да знају

Још један производ се повлачи са нашег тржишта – преносиви блендер. Разлог је ризик од пожара, стоји на сајту Министарства трговине. Иначе, око 30 одсто производа који се, као опасни по здравље, налазе на листи европског система за брзо упозоравање, јесу играчке. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Следе моторна возила, текстил, па тек онда електрични апарати.
После дечјих минђуша, плишаних играчака, бугарских бојлера, калупа за мафине и кувала за воду, на сајту система за узбуњивање о небезбедним производима Министарства трговине, НЕПРО, нашао се и блендер. Како стоји у објави, апарат се повлачи са тржишта због опасности од пожара, али и зато што се сумња да оштрица може да се одломи током употребе, па постоји опасност од повреде.

"Централни органи који спроводе контролу безбедности су органи тржишног надзора, и то како контроле произвођача тако и контроле робе при увозу. Уколико постоји основана сумња да предмет опште употребе представља ризик за безбедност он мора да се повуче са тржишта и да се о томе, сходно закону о информацијама од јавног значаја, обавести јавност", каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.
Око 30 одсто производа који се налазе на листи европског система за брзо упозоравање РАПЕКС јесу играчке, следе моторна возила, текстил и електрични апарати. Уколико се нешто од тога налази на нашем тржишту, упозорење се одмах појављује и на сајту НЕПРО. Пријаве могу да поднесу инспекције, привредни субјекти и грађани.
"На сајту НЕПРО система постоји и образац за пријаву небезбедног производа, тако да свако заинтересовано лице које има основану сумњу у исправност производа може да испуни тај образац и онда ће органи тржишног надзора да изврше по хитном поступку проверу да ли је реч о небезбедном производу", каже Перинчићева.
Блендер који је управо повучен из продавница продавао се од 2020. године. Грађани који имају производ чије је повлачење наложено имају право да им се новац врати без обзира на то кад су га купили.
"Потрошач има право на повраћај 100 одсто новца уколико је производ небезбедан и све што треба да се уради је да потрошач оде код трговца где је купио тај производ и да изјави рекламацију и наведе да жели повраћај новца јер је Министарство трговине или неки други надлежни орган изјавио да је тај производ небезбедан. Трговац ту не трпи штету јер је увозник или произвођач њему дужан да надокнади штету и да врати онај новац који је он вратио потрошачу", каже Ненад Бумбић из Удружења "Заштита потрошача".
У Мађарској се, на пример, годишње из продаје повуче око 900 различитих производа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.