Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 21:09

Ђедовић Хандановић: Јапанци заинтересовани за финансирање РХЕ Бистрица

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је, на састанку са амбасадором Јапана Акиром Имамуром, да је завршена Студија изводљивости за изградњу пројекта реверзибилне хидроелектране Бистрица и да се процењује да ће изградња овог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << постројења коштати више од милијарду евра.
Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да су Јапанци заинтересовани да финансирају пројекат изградње реверзибилне хидроелектране (РХЕ) Бистрица, саопштило је Министарство.

Према њеним речима, Студија изводљивости је сагледала све економске параметре и користи тог пројекта.
"Јапанска међународна организација за сарадњу је заинтересована да финансира овај пројекат, као и бројне јапанске компаније које имају знање и најсавременију технологију за оваква постројења", рекла је министарка рударства и енергетике.
Министарка је са амбасадором Јапана разговарала о заједничким пројектима у области енергетике и заштите животне средине.
"РХЕ Бистрица је кључни енергетски објекат за снабдевање електричном енергијом у будућности, који ће нам омогућити прикључење нових капацитета из чисте енергије и боље балансирање варијабилним изборима енергије", рекла је министарка.
Истакла је да је ова година веома важна за завршетак техничке документације, напомињући је да је у току рад на тој документацији важних пројеката, као што су РХЕ Бистрица и Ђердап 3, који треба да обезбеде стабилније снабдевање електричном енергијом, као и боље балансирање електроенергетског система.
Радови у ТЕНТ А Министарка је подсетила да су у току завршни радови на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А, који се изводе уз финансијску подршку јапанских партнера.
"Пројекат одсумпоравања димних гасова у ТЕНТ А је јако важан за унапређење квалитета живота грађана који живе у Обреновцу, Београду и околини, с обзиром на то да ће се пуштањем у рад постројења емисије сумпор-диоксида смањити за десетак пута", рекла је министарка Ђедовић Хандановић.
Степен реализације пројекта је 98 одсто и у наредним месецима се очекује пуштање у пробни рад овог постројења.
"Уверена сам да ћемо том приликом имати посету јапанске делегације на високом нивоу са којом ћемо разговарати о наставку сарадње у енергетском сектору", рекла је министарка.
"Јапан спреман да подели знање" Амбасадор Јапана Акира Имамура указао је на вишегодишње квалитетне односе двеју земаља и подржао нови инвестициони план Србије, који треба да омогући развој привреде, модернизацију и транзицију ка зеленој економији, у чему Јапан може да пружи значајан допринос.
Исказао је задовољство што постоји заинтересованост обеју страна за сарадњу у изградњи и финансирању РХЕ Бистрица и другим енергетским пројектима и истакао да је технологија складиштења енергије веома развијена у Јапану.
"Јапанске компаније су спремне да поделе знање и искуство са српским енергетским компанијама у изградњи нових капацитета из ОИЕ, балансирању и складиштењу енергије што је данас од велике важности за енергетски систем", рекао је Имамура.
Министарка је истакла да ће држава до почетка специјализоване изложбе Експо 2027. имати највећа улагања до сада у енергетски сектор, као и да ће се завршити бројни енергетски пројекти, међу којима су гасна интерконекција са Северном Македонијом, нафтовод Србија–Мађарска, ветропарк Костолац, као и јачање капацитета преносне и дистрибутивне мреже.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.