Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 17:34

После смрти бебе спроведен унутрашњи надзор у болници у Сремској Митровици - резултати спољашњег надзора за две недеље

У Општој болници у Сремској Митровици спроведен је унутрашњи надзор због смрти бебе која је рођена у тој установи. О свему је обавештена и здравствена инспекција. Породиља дала изјаву полицији. Лекар кога породица оптужује се због објава и претњи на друштвеним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мрежама обратио полицији. Више јавно тужилаштво у Сремској Митровици потврдило је да се обављају потребне провере како би се утврдиле све чињенице. Министарка здравља Даница Грујичић очекује извештај спољашњег стручног надзора као и обдукциони налаз за две недеље.
Породиља и њена породица преко друштевних мрежа огласили су се претходних дана оптужујући лекара за смрт новорођенчета.
Између осталог, тврде да је због насилног порођаја беба преминула у Новом Саду, где је превезена одмах након рођења.
У Полицијској управи у Сремској Митровици РТС-у је потврђено да су у сарадњи са Тужилаштвом позвали оштећену која је дала изјаву.  
Више јавно тужилаштво у Сремској Митровици потврдило је да се обављају потребне провере како би се утврдиле чињенице и околности у вези са порођајем у болници у Сремској Митровици после кога је дошло до смрти детета.
"Полицијска управа у Сремској Митровици у координацији са Вишим јавним тужилаштвом врши све потребне провере, ради утврђивања свих чињеница и околности под којима се десио предметни догађај", потврђено је РТС-у у Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици.
Потврђено је и да се лекар кога породица оптужује, због објава и претњи на друштвеним мрежама, обратио полицији.
У Општој болници у Сремској Митровици кажу да ће се огласити када буду завршени покренути поступци у тој установи.
Министарка Грујичић очекује извештај за две недеље Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да је затражила излазак инспекције министарства здравља на терен.
Поред тога, Грујичићева је наложила и спољашњи стручни надзор. Овај надзор подразумева да колеге из других установа које нису учествовале у поступку праћења трудноће или порођаја, крајње објективно, на основу свих чињеница и документације, донесу свој суд о овом трагичном догађају.
"Очекујем врло брзо извештај инспекције и њихово сагледавање ситуације. Спољашњи стручни надзор ће завршити контролу и испитати све у року од две недеље, до тада очекујем и обдукциони налаз", рекла је министрарка.
Грујичићева је изразила саучешће мајци из Шида због губитка бебе, као и целој породици због овог ненадокнадивог губитка, саопштило је Министарство здравства.
Здравствена установа у Сремској Митровици је одмах 17. јануара обавила унутрашњи стручни надзор. То подразумева да гинеколози који нису учествовали у лечењу, нити порађају жене, на основу здравствене документације направе анализу догађаја. По тој анализи која нам је достављена, породиља је ушла у порођајну салу 12. јануара, нагласила је Грујичић.
Детаљно је описана сатница свих предузетих радњи које ће детаљно бити анализиране, додала је она, од прегледа до тренутка када је породиља добила перидуралну аналгезију, када је кренуо порођај, око 23 часа, и када је дошло до инцидента.
"Оно што је унутрашњи стручни надзор наложио је испитивање свих који су учествовали у праћењу стања и порођају - од момента када је породиља примљена у болницу до самог порођаја: шефа патологије трудноће, шефа акушерства, начелника гинекологије, као и доктора који су били у породилишту, дежурних доктора, анестезиолога, бабица, запослених на пријемном одељењу, као и неонатолога педијатра који је покушао да реанимира и опорави дете на путу до болнице", предочила је Грујичић.
"Акушерско насиље, о коме са више пута говорило у јавности, недопустиво је и позивам свакога ко се суочава са насиљем да о њему говори и пријави га, како би надлежне службе могле да реагују", поручила је министарка здравља. 
Заштитник грађана покренуо поступак  Заштитник грађана је, на основу информација из медија о смрти новорођенчета породиље из Шида у породилишту Опште болнице Сремска Митровица, 12. јануара ове године, по сопственој иницијативи покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства здравља и Опште болнице Сремска Митровица, наводи се у саошпштењу Заштитника.
"Заштитник грађана покреће контролни поступак због информација које упућују на то да је узрок смрти новорођенчета акушерско насиље и да је због неадекватаног приступа надлежног лекара девојчица преминула само неколико сати након рођења", пише у саопштењу.
У складу са наведеним, Заштитник грађана је затражио да га Општа болница Сремска Митровица без одлагања, најкасније у року од 15 дана, обавести о свим чињеницама и околностима у вези са овим случајем, а посебно достави информације о мерама које су евентуално у међувремену спроведене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.