Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 14:01

Пливање за Часни крст широм Србије

Широм Србије је на Богојављење традиционално организовано пливање за Часни крст.
На Земунском кеју се, традиционално, пливало у подне. Деоницу дугу 33 метра, која симболизује Исусове године, први је препливао Иван Петковски.
"Очекивао сам, циљао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сам то, јавио сам тати да идем, наговорили су ме другари. Било је хладно, али све у свему феноменално", каже Петковски коме је ово први пут да плива за Часни крст. 
Истиче да крст посвећује својој породици и пријатељима из Болеча. 
У Земуну је пливало око 500 такмичара. Међу њима је било и девет девојака а најбржа од њих била је Зорица Анастасијевић.
До Часног крста на Ади Циганлији најбрже допливао Никола Трајковић Богојављенско пливање за Часни крст одржано је и на Ади Циганлији, а први је до њега допливао припадник Жандармерије Никола Трајковић.
У пливању за Часни крст, у води температуре пет степени Целзијуса, учествовала су 44 пливача, а поред грађана, такмичили су се и припадници Војске Србије, Жандармерије, Војне академије и СВИБОР-а. У такмичењу је учествовала и једна жена, Ксенија Јовановић.
Победник је добио прелазни плашт и Часни крст у трајно власништво.
Пре пливања за Часни крст, у храму Светог Ђорђа на Бановом брду служена је Света богојављенска литургија, а потом је организована свечана Богојављенска литија, на чијем су челу припадници Жандармерије носили Јерусалимски крст.
На Сава променади први допливао полицајац Петар Јовић За Часни крст на савској променади пливало је 65 учесника, а први је до крста допливао полицајац Петар Јовић из полицијске станице Палилула.
Уз богојављенски поздрав "Бог се јави" учесници су скочили у хладну Саву, након молитве свештеника и сви успешно допливали до крста. Међу њима је било и пет девојака.
За велики број посетилаца који су дошли да подрже пливање за Часни крст, у ком су се надметали и припадници Војске Србије, наступила су културно-уметничка друштва из Косовске Митровице и Звечана. Хор је свечано отворио догађај певањем химне Боже правде, након чега је отпевана и песма Ово је Србија.
Догађај је увеличао ратни брод који је од ушћа Саве у Дунав допловио до Променадe.
За Часни крст се пливало и на Власинском језеру на 1.200 метара надморске висине.

Чачак, осамнаестогодишњак први допливао до Часног крста Осамнаестогодишњи Јован Кецовић је први, од 186 пливача, стигао до леденог крсног одличја у Западној Морави у Чачку.
"Ово ми је други пут да пливам за Часни крст, пуно ми је срце што сам сада допливао први. Велика је част и ово ми пуно значи. На овај начин желим да дам свој допринос у очувању српске традиције и обичаја. Није било много хладно", рекао је Јован.
Ове године пријавило се скоро 200 такмичара, а хладном Моравом запливало је раме уз раме са момцима и осам девојака.
"Успели смо, захваљујући нашим културним делатницима да ову манифестацију заштитимо као културну баштину која је веома значајна за све нас. Наравно 20 година заредом, после скоро 70 година паузе. Наша Морава је овога пута река Јордан, духово извориште за све Чачане и све верујуће људе", рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић који је честитао Јовану и одважним девојкама које су данас пливале за Часни крст.
У Ужицу пливало рекордних 110 учесника, победник 23-годишњи студент Двадесеттрогодишњи студент Василије Јанић први је допливао до Часног крста за који је ове године на Ђетињи у Ужицу пливао рекордан број учесника - сто десет.
"Јако је леп осећај, први пут сам учествовао 2017. године. Сматрам да је ово једна од наших, из духовног аспекта гледано, обавеза да испоштујемо, да саосећамо са Исусом Христом", рекао је Јанић.
У Богојављенском пливању учествовало је и 15 ужичких полицајаца.
Сви учесници овогодишње 14. манифестације добили су икону, а победнику је припао и златник.
"Овде нас је окупио велики хришћански празник Богојављење, али и традиција коју негујемо већ 14 година са жељом да останемо уједињени у вери. Сви сте победници и свима желим благостање, добро здравље и срећу. Сигурна сам да нас вера и успех у наредном периоду чекају захваљујући томе што ћемо остати на правом путу, путу вере и храбрости", поручила је учесницима градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.
Пливању је претходила литија од Цркве Светог Марка до Градске плаже.
Шабац, жена прва допливала до крста У хладну Саву код Шапца ушло је више од 60 учесника. Прва до крста стигла је Свјетлана Исајловић из Белотића у Мачви, једина жена која је данас пливала у том граду.
"Први пут пливам, увек ми је била жеља да пливам. Била сам трудна први пут, други пут, и сад сам напокон могла да пливам, жеља ми се остварила", каже Исајловићева.
Додаје да је Сава много хладна, али да је поносна на себе што је издржала и да су је из публике бодрили супруг и син.
У Сремској Митровици победио петнаестогодишњи Матеја Видовић Петнаестогодишњи Матеја Видовић био је најбржи у пливању за Часни крст у Сремској Митровици. У том традиционалном догађају је, упркос лошем времену, учествовало 120 пливача.
"Вода је била хладнија него прошле године, није било лако. Мотив за учешће ми је био и духовни, али и телесне природе, ради здравља", рекао је млади Матеја, ђак Митровачке гимназије.
У Сремској Митровици се већ 25 година на Богојављење организује се пливање за Часни крст. Манифестација је уприличена и овог пута код Храма Светог првомученика и архиђакона Стефана. Свечаности је претходила литургија, након које се приступило освештавању воде, а испред цркве је приређен пригодни програм.
Победник у Нишу донирао новац од награде У Нишу, код "Чаира", први до Часног крста допливао је 29-годишњи Страхиња Станковић, који је поручио да ће новац који је освојио донирати у хуманитарне сврхе.
Станковић је истакао да активно плива већ 20 година, али да до сада није учествовао у пливању за Часни крст.
"Нисам хтео да се пријављујем из погрешних разлога, већ кад осетим потребу. Тако да, желим да новац донирам Фондацији 'Језгро' за помоћ болесницима у Србији, због тога сам се највише и пријавио", рекао је победник пливања за Часни крст у Нишу.
За Часни крст у Нишу пливало је и много жена, а најмлађа међу њима је ученица Уметничке школе Мина Ђорђевић, која је истакла да ће учествовати у богољављенском пливању и следеће године и да је поносна на себе због тога што је учествовала.
"Нисам рекла ни другарима. Ја сам још прошле године хтела да учествујем, међутим, била сам болесна. Та жеља је остала годину и хвала Богу, остварила се", рекла је Ђорђевић.
Отац и син, Андреј и Милош Захаријашевић, заједно су пливали за Часни крст и истакли су да су задовољни пласманом. Андреј Захаријашевић је навео да је желео да овим потезом подржи свог сина, док је Милош истакао да ће њих двојица наставити да пливају докле год не освоје прва два места.
Пливање за Часни крст организовала је нишка Градска општина Медијана, а победник је добио 50.000 динара, златни ланац и привезак, док су и остали учесници добили многобројне дарове.
Пливање за Часни крст Српска православна црква и њени верници славе Богојављење – празник установљен у спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст.
Пливање за Богојављенски крст, на иницијативу Народног музеја у Чачку, уписано је у национални регистар "живог наслеђа" Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.