Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 07:04

Склоништа као теретане и пословни простор – између наредбе ревизора и праксе

Јавна склоништа у Србији нису у адекватном стању и нема их довољно, оцена је државног ревизора. Надлежни треба да уреде одржавање склоништа и процене која склоништа више то не могу бити.
За нека јавна склоништа у Србији не може се рећи да задовољавају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << основне стандарде. 
Оно, које нам је надлежно предузеће омогућило да снимимо, изгледа како треба. Једно је од око 1.500 јавних склоништа у 48 општина, која су у надлежности Јавног предузећа Склоништа.
"Утврдили смо да нормативна делатност није у потпуности успостављена у овој области, да ресурси нису обезбеђени, а то су финансијски и кадровски. До 2012. је била накнада за склоништа, од тада је укинута, тако да су склоништа остала само на одржавању, што није довољно за њихов рад и обезбеђење услова“, рекао је државни ревизор Душко Пејовић.
Милена Здравковић Павловић из Јавног предузећа Склоништа каже да јавно предузеће може само да предложи МУП-у да се покрене иницијатива да оснивач Влада Србије пронађе неки модел финансирања, да би имали више инжењера, радника за одржавање и набављање ове специфичне опреме, која је по оним прописима из СРЈ и коју не можемо да пронађемо на тржишту.
То је највидљивије у склоништима која су у власништву приватних и физичких лица.
Простор који се не рентира најчешће се лоше одржава. Ревизор подсећа и да је Сектор за ванредну контролу још 2011. утврдио да је један део склоништа неупотребљив, а 2019. да се број таквих склоништа знатно повећао.
"Сва склоништа на територији града Чачка, а претпостављам да је тако и у већем делу Србије, у незадовољавајућем су стању. Мало их је функционално а у случају добијања наредбе да становништво одлази у склоништа, у обавези су да се сва склоништа приведу намени у року од 24 сата", напомиње Братислав Зечевић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације у Чачку.
А то је готово немогуће јер се многа користе као складишта, теретане, продавнице, пословни простори…
Ревизор је надлежнима наложио да уреде одржавање склоништа и процене која то више не могу да буду.
Његове препоруке су обавезујуће за кориснике јавних средстава, а рок за испуњење између 90 дана и три године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.