Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 22:39

Уставни суд Пољске зауставио процес ликвидације јавних сервиса

Уставни суд Пољске прогласио је незаконитим планове за поступак ликвидације јавних сервиса – радија, телевизије и новинске агенције. Нова влада премијера Доналда Туска за јавне сервисе тврди да су пропагандна средства претходне, десно орјентисане владе, на челу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са странком Право и правда.
Одлуком Уставног суда Пољске заустављен је процес ликвидације јавних сервиса, а који је покренула влада Доналда Туска, сматрајући да је реч о пропагандним медијима.

Министарство културе Пољске је средином децембра саопштило да је смењено руководство пољске државне телевизије, радија (ТВП) и новинске агенције ПАП.
"Право на разрешење чланова управе (медијских кућа) искључиво је у надлежности Националног савета за медије", саопштено је из суда.
Национални савет за медије, институција је створена за време власти партије Право и правде (ПиС), а у којој ради неколико садашњих или бивших посланика странке, преноси Ројтерс.
Пољско Министарство културе брзо је оценило пресуду неважећом због, како је речено, неправилности при запошљавању судија, које су редом именоване за време власти ПиС-а.
Из министарства подсећају на претходне резолуције Европског суда за људска права у којима је наведено да пољски Уставни суд, са тренутним особљем, није "независан и непристрасан" суд и да његове пресуде стога "немају универзално обавезујућу снагу".
Пољски министар културе Бартоломеј Сјенкјевич је 27. децембра најавио да је покренуо поступак ликвидације државних медијских агенција након што је председник Анджеј Дуда ставио вето на предлоге нове владе за финансирање јавних медија.
Ситуација погоршава постојећи сукоб између владе Туска и присталица и савезника бивше владајуће странке, међу којима је и председник Дуда.
Тускова влада оптужује ПиС за обезбеђивање позиција у судовима, регулаторним органима и другим институцијама својим присталицама током осмогодишње владавине те странке, што је тада изазивало забринутост ЕУ око владавине права у Пољској, наводи Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.