Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 22:33

Вучић за РТС: Разговор са Фон дер Лајен о свим важним питањима, замолио сам да утиче на Приштину да не укине платни промет

Председник Александар Вучић рекао је за РТС да је са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен у Давосу имао одличан разговор о свим важним питањима за нашу земљу. Што се тиче намере Приштине да укине платни промет са централном Србијом, рекао је да није већи оптимиста, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јер зна “са ким имамо посла“. Поручио је и да Србија мора да пронађе нове обновљиве изворе енергије. У Давосу, каже, мало се говори о европским изборима, а кључна тема су избори у САД.
Четвртог дана Светског економског форума у Давосу, председник Александар Вучић учествовао је на форуму "Ново евроазијско свитање", и имао више састанака на маргинама скупа. Са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарао је о реализацији Плана раста за Западни Балкан, о сарадњи и енергетици.

Председник Александар Вучић је у Дневнику РТС-а истакао да је са председницом Европске комисије у Давосу имао одличан разговор и о свим важним питањима за нашу земљу.
"Разговарали смо о плану раста за, како се то каже, Западни Балкан, где би Србија требало да добије значајну подршку Европске уније. И то је за нас страшно важно, због свега онога што ћемо да представљамо у суботу, због свеукупне будућности наше земље", истакао је Вучић.
Разговарали су, каже, о свим важним питањима, дакле, од политичких односа у региону до тога да се у Унији претпоставља да ће после следећих избора бити мање негативан однос према проширењу, иако она мисли да је и данас он много бољи него што је био у време мигрантске кризе.
Истиче да је важно што смо успели да смањимо број миграната који у ЕУ долазе преко Србије и да за то добијемо похвале.
Говорили су, додаје, и о енергетским питањима, о великој борби око вештачке интелигенције, која "буквално срче електричну енергију".
Србија, истиче, мора да пронађе нове обновљиве изворе енергије, али то није довољно.
"Људи мисле довољно је да поставите соларне панеле или поставите ветрогенератор, није, морате да балансирате ту енергију, иначе не постоји, све вам искаче из система, зато морамо да градимо реверзибилне електране, то су огромна, огромна улагања, па смо у складу са тим разговарали шта је то где можемо да очекујемо подршку", наводи Вучић.
О намери Приштине да укине платни промет: Нисам већи оптимиста Вучић је говорио и о намери Приштине да укине платни промет са централном Србијом, истичући да није већи оптимиста по том питању, зато што зна са ким имамо посла.
"Рекао сам Урсули фон дер Лајен. Она је жена која то генерално познаје, није њен посао да улази у сваки детаљ, али да, исказао сам своју, не само нелагоду, већ и страх због свега што неко припрема да учини на Косову и Метохији, и замолио колико је могуће да они свим својим снагама, свом својом енергијом утичу да се тако нешто не догоди", истиче Вучић.
"Очекујем стратешке одлуке ЕУ" Верује да Европска унија мора да изађе у овој години са стратешким погледом на свет.
“Верујем да можемо да очекујемо политику која ће бити опредељена за стратешке одлуке и у Европској унији. У том смислу ја видим и неку наду за нашу земљу, али то можете да очекујете пред крај године“, оценио је председник.
"Амерички избори кључна тема у Давосу" Вучић је напоменуо да се мало говори о европским изборима, и да у Давосу сви говоре о америчким изборима, више него о било чему другом.
"То је оно што ће у великој мери утицати на човечанство. Америка је највећа економија света, најважнија земља света и по тим бројевима. То је кључна тема, рекао бих и овде у Давосу", истиче председник.
"Богатство се сели у Азију, верујем да ћемо научити лекције" Вучић, који је данас учествовао на панелу "Ново евроазијско свитање", истакао је да се богатство, снага и потенцијал полако селе у Азију.
Европа као најбоље место за живот на целој планети мора, каже, да води рачуна о томе шта ће у будућности. "Верујем да ћемо ми да научимо неке лекције и да се снажније повежемо и с једним и с другим. Нама је Европа преко 60 одсто инвестиција, али преко 30 одсто инвестиција је из Азије. И то су Кина највише, па Јапан, па Јужна Кореја", наводи Вучић.
“Суштински главни однос великих сила у свету је однос између НР Кине и Америке. Али они имају једну ствар где морају да сарађују. Они морају да сарађују по питању вештачке интелигенције и управљања леком против рака. И ми очекујемо у наредних четири-пет година да се појави лек против рака. Али то могу да ураде само уколико буду сарађивали, управо кроз вештачку интелигенцију и достигнућа до којих могу да дођу, само ако заједно буду радили Кинези и Американци“, објашњава Вучић. 
"Вечерас можда најважнији састанак" Вечерас, најавио је председник, биће одржан веома важан састанак, можда и најважнији.
Састанак ће бити затворен, а учествоваће премијер Катара, британски министар спољних послова, јапански министар за технологију и дигитализацију, многи афрички председници, европски посредник Мирослав Лајчак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.