Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 16:31

Папагајка, Лепа Брена, Барбери - зграде у Врању

Надимци нас, уз име и презиме, прате целог живота и постају на неки начин део наше личности. Оне који нам пријају - углавном прихватамо, остале не желимо да чујемо. У Врању готово свако има надимак по коме се препознаје и налази, надимке имају и објекти, зграде, па и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << читава насеља.
Ако тражите Врањанца по имену и презимену, наћи ћете га тешко или никако, али ако га потражите по надимку, сигурно ћете га наћи.
"У Врању не можете наћи Марка Петровића никако ако му не знате надимак, Бог вам не помаже, ако знате надимак наћи ћете га за две секунде", један суграђанин.
"Деда ми радија на пругу кад се правила па бија замазан, он бија ковач, Италијани и Грци назвали га "Бараба, Барапче" и тај надимак остаја и дан данас", објашњава један Врањанац.
Врањанци су кумовали и зградама - Лепа Брена, Браћа Бајић, Карингтонка. Имена су добијале у тренутку када су саграђене и по познатим личностима.
"Ледена стена је добила зато што нису имали грејање, па су касније уведено грејање", наводи суграђаин, а једна Врањанка додаје: "Зграде у Чешаљ насељу су буквално тако поређане као чешељ и мислим да је архитекта још тада имао занимљиву идеју да буде у складу са ветром, да буде у складу са нашим поднебљем."
"Да ли у Лепој Брени, да ли доле у Солитеру, то су обично орјентири кад неко некога тражи и после даље, ближе", објашњава суграђанин.
"Ниједан објекат није званичан назив, ти називи су искључиво настали да би се грађани лакше сналазили у самом граду, пошто улице не знају, већина их не зна називе улица", каже Јелена Марковић, градска урбанисткиња.
У Врању постоји и зграда Папагајка, названа по шареним бојама, Брод, Барбери. Врањанци су креативни и када дају имена насељима - Тулбе, Топлик, Ћошка, Чешаљ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.