Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 16:21

У Крагујевцу новогодишње јелке с бусеном враћене у природу

Уочи новогодишњих празника, многи купују природне јелке, неки и са бусеном. По завршетку празновања остаје дилема где их посадити. Крагујевчани су нашли решење.
Прославили смо све Нове године, раскитили јелке и сад је ред да их вратимо у природу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Садња дрвећа је први корак у очувању екологије и шума, а за Крагујевчане је то парк у Шумарицама, где је један део зелене површине постао уточиште за јелке.
“Досетили смо се и формирали Парк новогодишњих јелки, први пут надам се да ће акција заћивети сваке следеће године више и да ће грађани учествовати у већем броју”, каже Биљана Планић из крагујевачког ЈКП "Шумадија".
Позвани су, пре свега, грађани да четинаре које су били украс њихових домова за празнике врате у своје станиште. Многи су јелке донели и оставили на простору предвиђеном за садњу, а акцију подржавају.
“Чула сам да је отворен парк за новогодишње јелке, тако да ја планирам да данас сутра раскитим јелку и да је вратим у природу, па да следеће године имамо окићене јелке у природи”, каже једна суграђанка.
Стручњаци саветују како треба сачувати јелке да би опстале после новогодишњих празника.
“Да се јелка не постави у близини грејног тела у топле просторије и да се у току празника орошава редовно свакога дана и прска водом собне температуре”, објашњава Ирена Величковић из ЈКП "Шумадија".
Из комуналног предузећа планирају да све постојеће јелке и оне које су до сада засадили и запослени из Спомен парка Крагујевачки октобар, у децембру заједно са децом из вртића и школа оките и допринесу празничном расположењу града.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.