Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 07:05

Ројтерс: Украјински дрон погодио нафтни терминал код Санкт Петербурга; Лавров: Нема разговора са САД о нуклеарном оружју

Рат у Украјини – 694. дан. Украјинска војска саопштила је да је Русија током ноћи лансирала 33 беспилотне летелице и две ракете, а да је ПВО уништила 22 дрона. Ројтерс: Украјински дрон погодио нафтни терминал код Санкт Петербурга. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао је да је немогуће разговарати о контроли нуклеарног наоружања са САД без узимања у обзир ситуације у Украјини.
Украјинске артиљеријске јединице које се боре у близини Бахмута наводе да руска војска константно појачава офанзиву, док се борбе интензивирају на истоку.
Генералштаб Украјине потврђује да је за 24 часа било дупло више борби него на крају претходне седмице.
Руске снаге напале су дроновима црноморску луку Одеса, има повређених. 
Ваздушни напади били су и у регионима Доњецка и Запорожја.
Руске трупе спречиле су украјински удар ракетама и дроновима на Белгород.
Руско министарство одбране саопштило је да је у прецизном удару на зграду у Харкову у уторак убијено више од 60 страних плаћеника, углавном Француза. 
Међутим локалне власти Харкова наводе да је у том нападу рањено 17 људи, док француско министарство спољних послова засад не коментарише тврдње из Москве.
Али француски председник Емануел Макрон поручује из Давоса да се Русији не може дозволити да победи у рату и да Европљани  морају да помогну Кијеву.
С друге стране, украјински председник Володимир Зеленски тврди да  у свету нема довољно производње да би се задовољиле потребе Украјине у гранатама и оружју.
У исто време Русија и Централноафричка Република бирају локацију за руску војну базу у тој земљи, наводе из руске амбасаде. Још није познато колико војника ће бити распоређено у бази, нити када ће се то догодити.
Белорусија најављује да ће, у блиском савезу с Русијом, увести нову војну доктрину, која први пут предвиђа употребу нуклеарног оружја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.