Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 23:42

У Европском парламенту одржана дебата о Србији, гласање у фебруару

У Европском парламенту (ЕП) одржана је дебата о ситуацији у Србији након избора у децембру која ће послужити и као основ за писање текста резолуције о Србији о којој ће се, на захтев Европске народне партије, гласати у фебруару након што се објави извештај ОДИХР-а >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о изборима.
Европски парламентарци су изнели различита мишљења о изборном процесу у Србији - од оних да резултати избора не могу довести у питање, посебно имајући у виду број међународних посматрача који их је надгледао, до критика о бројним неправилностима и неправедним условима, као и потреби јачег реаговања међународне заједнице.
Тако је посланик Жан-Лин Лакапел из групације Идентитет и демократија оценио је да се резултат избора не може довести у питање, имајући у виду да је изборни процес био под надзором око 5.000 посматрача, највише икада у историји Србије и да је забележено само 13 нерегуларности. 
"Шта је проблем? Је ли то победа Александра Вучића или пораз ваших политичких савезника у опозицији? Је ли зато ЕУ жели да десатабилизије Србију?", упитао је Лакапел и истакао да није на ЕУ да се меша у унутрашње послове Србије. 
Он је нагласио да је свака земља слободна, суверена и независна и да је српски народ слободно бирао и изабрао Вучића, којем је пожелео све најбоље за будућност Србије.
Дели: Жалосно је што се против Србије користе исти рецепти као против Мађарске Мађарски посланик Андор Дели оценио је да је веома жалосно што се у ЕП против Србије користе, како је навео, "исти рецепти који су се користили против Мађарске" и, где, како је навео, лево либерална опозиција покушава да домаће политичке неуспехе претвори у успехе.
"Не путем демократских избора, већ уз спољну помоћ. Али као што је ова тактика пропала у случају Мађарске, неће успети ни у случају Србије. Али постоји разлика, Мађарска је већ чланица, док Србија није још ушла у ЕУ, али су кампање дискредитовања већ почеле у ЕП", рекао је Дели.
Он је оценио да су последњих година имиџ и кредибилитет ЕУ у великој мери опали у свим земљама  Западног Балкана, не само због колебљивости и ригидности Уније, већ због претераних критичних, пристрасних мишљења. 
"Ми у делегацији Фидеса уверени смо да су ове дебате контрапродуктивне и штетне", рекао је Дели и позвао ЕП да покаже више поштовања и разумевања према Србији. 
Маријани: Било би опрезно и мудро да се дебата не одржава пре него што будемо упознати са извештајем Француски посланик Тјери Маријани истакао је да се расправа о изборима води док још не постоји коначан извештај посматрача. 
"Било је 5.000 посматрача тако да би било опрезно и мудро да се ова дебата не одржава пре него што будемо упознати са извештајем. Ову дебату користи опозиција", рекао је Маријани и упитао посланике шта покушавају да ураде и да ли желе да дође до "другог Мајдана". 
Посланик Франц Богович истакао је да је потребан коначан извештај међународних посматрача и изразио наду да ће Србија приступити ЕУ. Европски комесар за правду Дидије Рејндерс указао је на саопштење ОДИХР-а, у којем је наведено да су избори технички добро вођени и да је бирачима понуђен избор политичких алтнернатива, али су, како тврди, били под доминацијом ангажмана председника због чега су, тврди он, услови били неправедни. 
"Србија остаје земља кандидат која преговара о приступању ЕУ. Очекујемо да Србија недвосмислено покаже своју одлучност да унапреди процес приступања убрзавајући свој рад на спровођењу реформи", рекао је он и поручио да очекује да ће Србија применити све препоруке након објављивања коначног извештаја ОДИХР-а и осигурати инклузивни дијалог кроз цео политички спектар.
Билчик: Надлежни органи да истраже извештаје о довођењу бирача у Београду Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију из Европске народне партије Владимир Билчик рекао је да Србија заслужује европску будућност, без сталних кампања и, како је навео, јасан избор између Русије и Европе и између конфронтације и сарадње.
Он је оценио да чести превремени избори изазивају стрес међу људима и спречавају примену норми које су потребне за наставак преговора о пристипању. 
"Kао посматрачи били смо присутни на сам дан избора, кључни поступци за бројање гласова су испраћени, али није било довољно тајности", рекао је Билчик и позвао надлежне органе да истраже извештаје о наводном довођењу бирача из других места у Београд на гласање.
Тврдње посланика о неправилностима током избора Поједини посланици изнели су тврдње о неправилностима током избора у Србији, међу којима је био и Андреас Шидер из клуба посланика  Прогресивног савеза социјалиста и демократа, који је позвао ЕУ да се побрине за то да владавина права и транспарентни процеси буду успостављени у Србији.
Сличне тврдње о неправилностима на изборима у Србији изнео је и Kлемен Грошељ из клуба посланика Обновимо Европу, који је рекао да је новост "отвореност тих неправилности" и оценио да је реакција ЕП и Европске комисије врло умерена. 
"Ако нам је заиста стало до проширења ЕУ на Западни Балкан морамо подупрети аспирације српског народа и ЕУ како би осигурали фер и поштене изборе", поручио је Грошељ.
Немачка посланица Виола фон Kрамон из групе Зелени — Европски слободни савез изнела је тврдње о намештању избора и позвала да се спроведе непристрасна, међународна истрага, као што је био случај 1996. године. 
Матјаж Немец из Kлуба посланика  Прогресивног савеза социјалиста и демократа рекао је да не може да замисли будућност Србије у ЕУ без грађана Србије, али је оценио да приступање ЕУ није искрен избор њених лидера.
Он је рекао да, како тврди, нерегуларности и манипулације удаљавају Србију од вредности ЕУ и да она заслужује здраву демократију, владавину права и пуни приступ преговорима и нагласио да је у парламенту много искрених пријатеља Србије.
Иначе, дебата о изборима о Србији и постизборној ситуацији није била планирана за ово пленарно заседање Евроспког парламента. Међутим, четири групације, СНД, Обновимо Европу, Левичари и Зелени, тражили су да се она уврсти на дневни ред, а посланици су то и изгласали.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.