Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 22:02

Повреде на раду – послодавци и запослени најодговорнији, треба да се држе правила и процедура

Око 50 људи годишње погине у просеку на послу, а више од хиљаду задобије теже повреде. Већ 10 година расте број повреда на раду, да би се спречиле, потребна је већа одговорност послодаваца и запослених, али и строжа контрола државних органа, каже за РТС експерт за безбедност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и здравље на раду Вера Трефалт Божић.
Према подацима РФЗО, већ 10 година расте број повреда на раду, само прошле године преко 3.500 радника се повредило на послу.

"У просеку годишње имамо преко 1.100 тежих повреда на раду, нажалост око 50 настрадалих. Тачно је да постоји тренд повећања, али из више разлога. Имате смртне случајеве у процесима који су опасни у производњи као што је случај у јучерашњој несрећи у 'Трајалу'. Морамо сви заједно да тежимо да идемо ка смањењу, а не повећању повреда на раду. Имамо доста рада на црно, нестручне радне снаге, странаца", рекла је гостујући у Београдској хроници експерт за безбедност и здравље на раду Вера Трефалт Божић.
Одговорни су, пре свих, послодавци и запослени.
"Морају се стриктно држати процедура и правила. Наравно, веома је важна и улога државе, тужилаштва и судија. Ови процеси, нажалост, дуго трају и често падају у заборав. У једној години ви имате рецимо поднетих 47 кривичних пријава, 40 је одбачено, а само једна особа је завршила у затвору", наводи Трефалт Божићева.
Према њеном дугогодишњем искуству, када је реч о пропустима послодаваца често је реч о начину пословања, смањењу трошкова, а код запослених је најчешће то последица дисциплине.
"Нема другарства на послу, не сме се одступати од процедура, а најелементарније је да се носи заштитна опрема. Сви заједно смо одговорни, али сматрам да је највећа одговорност на послодавцу, јер он организује посао, мора да води рачуна о процедурама и обезбеди трошкове", рекла је за РТС Вера Трефалт Божић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.