Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 07:11

Кијев: Руске снаге напале Одесу дроновима; Орбан: Може помоћ Украјини, али мимо европског буџета

Рат у Украјини – 693. дан. Русија напала Одесу дроновима, три особе повређене, саопштиле украјинске власти. Изнад Белгорода оборени украјински дронови и ракете. Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је Запад на Светском економском форуму у Давосу да заустави >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Русију. Са друге стране, председник Русије Владимир Путин поручује да ће државност Украјине ускоро бити доведена у питање.
Оружане снаге Украјине саопштавају да је руска војска извела нападе у области Лиманског, Маринског и Запорожја, као и региону Бахмута и Авдејевске.
Две руске ракете погодиле су центар Харкова. Повређено је најмање 17 особа и оштећени су станови, саопштили су званичници. 
Руска војска наводи да је одбила нападе на линијама фронта у Краснолиманском, Доњецком, Херсонској и Запорошкој области. 
Такође, ПВО је одбила напад 12 украјинских дронова на Вороњешку и Белгородску руску област. У Вороњежу је проглашена ванредна ситуација.
У говору на Светском економском форуму у Давосу, украјински председник Володимир Зеленски је позвао Запад да покаже јединствен фронт против руског председника Владимира Путина и да појача подршку Кијеву како би се осигурало да Москва не победи у рату.
Са друге стране, председник Русије је у телевизијском обраћању поручио да је украјинска контраофанзива пропала, као и да ће државност Украјине ускоро бити доведена у питање.
Зеленски, међутим, каже да је добио "позитивне сигнале" о финансијској подршци ЕУ, као и да се нада да ће Сједињене Државе одобрити даљу помоћ у року од неколико недеља.
Ипак, мађарски премијер Виктор Орбан тврди да финансијска помоћ Украјини може бити искључиво мимо буџета ЕУ.
Становници града Доњецка у источној Украјини под руском контролом чекају у редовима како би својим потписом Путину дали подршку на председничким изборима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.