Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 16:31

Званично отворен Светски економски форум; Вучић: Србија креће у реализацију нових планова, о томе и у Давосу

Оснивач Светског економског форума Клаус Шваб поручио је на званичном отварању годишњег скупа у Давосу да морамо поново да изградимо поверење у нашу будућност и способност да превазиђемо изазове, али и да изградимо поверење једни у друге.
Клаус >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шваб је истакао да је наш свет све више међусобно повезан, али да је парадоксално и подељен више него икада пре.

Технолошке иновације нуде безграничне могућности, али и ризике без преседана који доводе до неизвесности, страха и песимизма, терају нас на краткорочна управљања кризом науштрб дугорочних стратешких и одрживих решења, а такав приступ подрива и нашу веру у будућност, нагласио је Шваб.
Због тога нам је неопходна промена парадигме и поновна изградња поверења у будућност и свести да наша данашња дела имају далекосежне последице у свету сутрашњице, закључио је оснивач Светског економског форума.

Председник Светског економског форума Берге Бренде рекао је да је садашња ситуација у свету обележена "комплексним геополитичким поделама" и да је неопходно превазићи изазове заједничком сарадњом. Председница Швајцарске Виола Амхерд упозорила је на претње по демократски развој друштава и политичке трендове које урушавају поверење грађана и њихову веру у заједничку будућност.
Пет предлога Пекинга за јачање привредне сарадње Кинески премијер Ли Ћанг је током данашњег обраћања на Светском економском форуму у Давосу изнео пет предлога за јачање глобалне економске сарадње и истакао да је кинеска економија и даље на путањи стабилног раста упркос светским економским изазовима.
Он је, пре свега, позвао на јачање координације макроекономске политике како би се изградила већа синергија за глобални раст, као и на јачање међународне индустријске специјализације и сарадње да би глобални индустријски ланци снабдевања били "стабилни и непроблематични".

Трећи предлог Ли Ћанга предвиђа јачање међународне размене и сарадње у науци и технологији како би се човечанство користило технолошким напретком.
Премијер Кине је позвао и на јачање сарадње на еколошким питањима како би се свет активно суочио са климатским променама широм света и истовремено, као пети предлог, на проширење сарадње између глобалног севера и југа да би се изградила "универзално корисна и инклузивна светска економија".
"Ми широм отворених руку прихватамо инвестиције свих земаља и избор кинеског тржишта није ризик, већ прилика", нагласио је Ли Ћанг и рекао да је кинеска привреда стабилна без обзира на глобалне изазове.
Годишњи састанак Светског економског форума почео је у понедељак у Давосу под слоганом "Обнова поверења" и до 19. јануара ће угостити више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера Светског економског форума, као и лидере цивилног друштва, стручњаке, представнике младих, друштвене предузетнике и новинске агенције.
На форуму ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.