Izvor: RTS, 14.Jan.2024, 20:35

Напад на Хуте, два дана касније – НАТО подељен, Хезболах прети, бомбардовање Јемена не престаје

Не стишавају се реакције из целог света након масовног напада америчке и британске војске на положаје јеменских Хута због удара на бродове у Црвеном мору. Британски "Тајмс" пише о великим поделама унутар НАТО савеза по питању новог бомбардовања Јемена, а лидер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хезболаха поручује да Хути неће престати са нападима. Иако је уништено 90 одсто погођених циљева Хута, група је задржала способност да испаљује ракете и дронове на бродове у Црвеном мору.
Више од 90 одсто погођених циљева – углавном радарских положаја – Хута који контролишу Јемен оштећено је или уништено након што су Сједињене Државе и Велика Британија напале 30 локација у Јемену током ноћи користећи више од 150 пројектила, али је група задржала око три четвртине своје способности да испаљује ракете и дронове на бродове који пролазе кроз Црвено море, пише Њујорк тајмс, позивајући се на изворе у америчкој војсци.
Проблем је, како наводе извори, што су многе платформе за оружје побуњеника мобилне, због чега је било тешко да се лоцирају мете Хута.
Прикупљање информација о локацијама Хута у Јемену британске и америчке обавештајне агенције годинама нису постављале као приоритет.
Најновије реакције на напад  Лидер либанског покрета Хезбулах Сајед Насрала оценио је да су акције САД и Велике Британије против јеменских Хута угрозиле сву пловидбу Црвеним морем.
Насрала је америчке и британске нападе окарактерисао као "чин глупости" и навео да ће Хути наставити да гађају израелске бродове и бродове који плове ка израелским лукама, преноси Ројтерс
Да је нападом на Хуте у Јемену послата приватна порука Техерану, који подржава побуњенике, нешто раније упозорио је амерички председник Џозеф Бајден. 
Протести на Кипру, у Бахреину... Пропалестински активисти протестовали су данас на улазу у британску војну базу на Кипру која је коришћена као лансирна рампа за ударе на јеменске Хуте.
Неколико стотина демонстраната окупљених испред капије базе "РАФ Акротири" узвикивало је: "Напоље са базама смрти", док су гвоздену капију једне од две базе које је Велика Британија задржала на Кипру, својој бившој колонији, чувале десетине полицајаца, наводи Гардијан.
У Манами, престоници Бахреина, на стотине грађана је изашло на улице птротестујући због напада америчке и британске војске на циљеве у Јемену, а који је спроведен и у сарадњи са Бахреином. 
Поделе у НАТО-у Напад америчке и британске војске подржали су, уз Бахреин, Аустралија, Канада, Холандија, иако већина земаља оперативно не могу много да допринесу.
Са друге стране, турски председник Реџеп Тајип Ердоган говорио је да ће напад на Хуте у Црвеном мору учинити да море заиста буде црвено – од крви. 
Италија и Француска су истакле да је напад контрапродуктиван, а Тајмс наводи да званични Рим и Париз ни раније нису сматрали да је подручје Јемена приоритетно за савезнике.
Уједно, како се истиче у анализи британског листа, ударом на циљеве Хута прекинути су лични напори француског председника Емануела Макрона да убеди Хезболах и либанску владу да се држе по страни у актуелном сукобу Израела и Хамаса, који је ушао у стоти дан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.