Izvor: RTS, 14.Jan.2024, 01:02

Нова година по јулијанском календару дочекана на трговима широм Србије

Нова година по јулијанском календару дочекана је свечано широм Србије – на трговима, у ресторанима, а многи су славили у својим домовима у кругу породице.
Српска православна црква и верници, али и друге цркве и народи који поштују јулијански >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << календар, обележавају почетак нове 2024. године, а широм Србије традиционално је организован дочек.
У престоници су на Тргу републике Београђани и гости главног града Нову годину по јулијанском календару дочекали уз Сашу Матића и Теу Таировић.
У "Београду на води" организован је мултимедијални спектакл, ласерски шоу и ватромет.
Тиме се и завршава манифестација “Београдска зима” током које је организовано 60 концерата на чак пет бина.
Дочек у Грачаници И у српским срединама на Косову и Метохији православни верници обележили су смену двеју година по јулијанском календару.
Грачаница је највећа српска средина у делу Косова јужно од реке Ибар, а ту је организована највећа прослава испраћаја старе и доласка Православне нове године.
Вечерашњом прославом организованом на отвореном, Срби у Грачаници настављају традицију и шаљу поруку да су у њиховим животима дубоко уткане вредности хришћанства, православне вере и косовског завета, са опстанком на Косову као суштинском поруком, без обзира на вишедеценијске изазове, превирања и страдања.
А за добар провод у Грачаници задужени су Слоба Васић и Лена Чолак, као и локални бенд и ди-џеј. У поноћ је уприличен и традиционални ватромет.
Чачани Православну нову годину дочекују уз Бреговића и "госта изненађења" Чачане је у Нову годину по јулијанском календару увео Горан Бреговић са својим Оркестром за свадбе и сахране, али и "гост изненађења".
"Најлуђа ноћ са Гораном Бреговићем и његовим Оркестром за свадбе и сахране. Гост изненађења више није изненађење, сада је већ то објављено. То је Тифа. Наравно, први део програма ће бити композиције и музика коју је Горан Бреговић самостално компоновао, а онда у другом делу песме Бијелог дугмета”, каже Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак.
Велики број гостију стигао је у Чачак, а сви смештајни капацитети у том граду су попуњени. У Чачак су стигли и гости из региона, а традиционални су ту туристи из Бугарске.
Дочек и у Краљеву, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду И у Краљеву је организован дочек Нове године по јулијанском календару. Најпре је уприличен програм за децу, а након тога наступили су Нада Топчагић, Акапулко бенд и трубачи.
Крагујевчани Православну нову годину дочекали су на тргу уз наступ Ван Гога, а Нишлије уз Амадеус бенд. И Новосађани на више локација у граду дочекали Нову годину по јулијанском календару.
Вечерас се не спава, а обичај је да се служе врућа ракија, кувано вино и крофне Православна нова година слави се у многим балканским земљама. Нова година по јулијанском календару слави се и у Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији и Грузији, а занимљива је чињеница да традиција обележавања јулијанске Нове године постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској, али и у неким деловима галске заједнице у Шкотској.
Срби су се, према народним обичајима, традиционално за Православну нову годину окупљали и играли народне игре, док је током османске владавине било забрањено прослављање и поштовање српских традиција.
У Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца грегоријански "нови" календар је званично прихваћен Законом о изједначавању старог и новог календара од 10. јануара 1919. године објављеном у првом броју "Службених новина" Краљевства СХС. Тим законом предвиђено је да у целој држави 15. јануара престаје да важи "стари" календар и почиње "нови".
Према обичајном календару, вечерас се не спава, а обичај је да се у току ноћи служе врућа ракија, кувано вино и крофне.
Нова година по јулијанском календару у нашем народу се назива и Српска нова година, али и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности
Након завршетка Другог светског рата, прослава Православне нове године дуго година је означавана као тежак национални испад, а поново је почела јавно да се слави од деведесетих година прошлог века.
Српска нова година дочекује се уз ватромет и концерте, са све већим бројем страних туриста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.