Izvor: RTS, 12.Jan.2024, 22:11

Наоружавање Приштине – које поруке шаље Америка

Након потврде да купује америчке ракете "џавелин", Приштина захвална Вашингтону, Београд разочаран, али наставља да гради добре српско-америчке односе. Док се чека одобрење Конгреса за набавку притивоклопног система вредног око 75 милиона долара, у Београду се анализира >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јачање такозваних косовских безбедносних снага. Иако су стручњаци уверени да куповина неће угрозити безбедност Србије, упозоравају на последице јачања војних капацитета Приштине, али и отворене подршке Америке на том путу.
Колико Србија има тенкова, толико ће Приштина имати "џавелина" - порука је једног од посланика Куртијевог Самоопредељања. За куповину 246 америчких ракета, чека се одобрење Конгреса.

"Заслуга за набавку беспилотних летелица и противтенковских ракета припада влади. Двеста 'џавелина', кошта око 70-80 милиона долара. Верујем да Србија има око 240 тенкова", истиче посланик Самоопредељења Арменд Муја.
Има их више, али бројеви не утичу на чињеницу око које су сагласни познаваоци прилика.
Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић истиче да се игнорише све што је на столу - дијалог Београда и Приштине, посредовање ЕУ, интерес да се политичким средствима тражи решење и нађе компромис.
"На овај начин се шаље порука да је америчка страна заинтересована да се радикалније понаша и да дефинитивно потврдом косовске државности кроз војну димензију наметне политичко решење", сматра Миливојевић.
"Приштина ће сада имати одвраћајућу снагу" По резолуцији 1244 Уједињених нација, привремене институције у Приштини немају право на војску.
Упркос томе, 2018. године косовски парламент донео је одлуку о формирању тзв. војске Косова, а као рок за трансформацију КБС зацртана је 2028. година.
Планове би, уз већ купљена оклопна возила, дронове и турске ракете ОМТАС, могла да убрза куповина америчког "џавелина".
Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику каже да се ради о веома савременим противтенсковиским ракетним системима.
"То би свакако унапредило капацитете косовске војске. Косовска војска се већ снабдела барјактарима и заправо са овим пакетом опреме сада ће имати одвраћајућу снагу која је усмерена према Србији и како они то кажу - потенцијалном повратку Војске Србије на КиМ и покушају анектирања неког дела Косова", додаје Петровић.
"Америка шаље три поруке" Вест да Приштина набавља ракете "џавелин", подсећају аналитичари, уследила је након најаве могућности враћања обавезног војног рока у Србији и сусрета председника Вучића са амбасадором Руске Федерације у Руском дому.
Потезе Вашингтона и Приштине некадашњи дипломата Зоран Миливојевић види као доследност Америке у непоштовању међународног права.
"На Косову је једина војна сила Кфор и Косово је под мандатом УН. На овај начин Америка нама шаље поруку да Косово третира као државу, да ради на јачању њене војске и трећа порука је да има намеру са Косовом да га угради у НАТО", оцењује Миливојевић.
У снабдевању Приштине оружјем и војним средствима предњаче Америка и Турска. Добру сарадњу бележе са Хрватском, Немачком и Великом Британијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.