Izvor: RTS, 09.Jan.2024, 19:06

Евакуација заробљених коња и крава са Крчединске аде се наставља сутра

Око 130 грла крава и коња који већ данима чекају заробљени због набујалог Дунава на Крчединској ади евакуисано је данас у две туре. Пребацивање животиња са острва биће настављено сутра у 10 часова.
Досад је скелом "Војводинашума" пребачено око 30 грла. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << На терену су од раног јутра екипе ЈП "Војводинашума" и представници Војске Србије који су испитали могућности за прилазак острву, односно евакуацију животиња са Крчединске аде.

Како незванично сазнаје РТС, припадници Војске Србије имају логистичке потешкоће за пролазак пловила речне флотиле.
Марко Маринковић из "Војводинашума" рекао је раније данас да се досад никада нису сусрели са оваквим изазовом и да ће на терену сагледати све опције за безбедан утовар животиња будући да њихова скела испуњава све услове за пловидбу рукавцем до острва.
Како је додао, у теорији постоји могућност да се у једној тури превезе до 30 грла али да ће се све координирати у договору са сточарима и ветеринарском службом која чека на острву.
Акцију додатно отежава мраз као и стање животиња.
Екипу РТС-а на Крчединску аду превезао је Миленко Плавшић, сточар из Ковиља који већ данима апелује да се његове животиње спасу.
Истакао је да се нада да ће акција што пре почети јер су његове животиње промрзле и глане и да му се чини да фали један број телади као и да је један део коња препливао до комшијских њива па ће му додатни задатак бити да их доведе кући.
После данас обављене две туре евакуацие са Kрчединске аде, спасавање животиња заробљењих на том острву због раста водостаја Дунава, биће настављено сутра од 10 сати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.