Izvor: RTS, 08.Jan.2024, 10:06

Словенија – опао ниво воде у Крижној јами, спасилачка екипа напредује чамцима ка заробљенима

Водостај је у опадању, па би ускоро требало да почне акција извлачења петоро заробљених људи у словеначкој Крижној јами, који се од суботе налазе на скоро 2.500 метара од улаза у пећину. "Спасилачка екипа напредује ка њима чамцима. Очекујемо да се врате чамцима, а рониоци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ће их само пратити", казали су у Спелеоспасилачкој служби Словеније.
Рониоци, којима је потребно неколико сати за акцију спасавања, спремају се да уђу у пећину, преноси РТВ Словенија.
Како наводи Спелеоспасилачка служба, вода је током ноћи толико опала да се чамцем може проћи кроз први део. Заробљени у пећини по свему судећи неће морати да пливају.
"Спасилачка екипа напредује ка њима чамцима. Очекујемо да се врате чамцима, а рониоци ће их само пратити", казали су у Спелеоспасилачкој служби Словеније.
"Ако све буде по плану, можемо се надати да ће заробљени бити спасени током данашњег дана", истиче Спелеоспасилачка служба Словеније.
Залихе хране и пића, као и сува одећа за петоро заробљених људи, већ су достављене.
Трочлана породица и двојица водича заробљени су трећи дан на скоро 2.500 метара од улаза у пећину.
 У обилазак пећине су кренули у суботу око 8 часова, али због пораста водостаја нису могли да се врате.
Акција спасавања почела је већ у суботу поподне, а до сада су две екипе ронилаца одлазиле до њих како би им обезбедили основне потрепштине. 
Надлежни наводе да је петоро заробљених безбедно – у загрејаном логору на стени, десетак метара изнад воде – и њихово стање је стабилно. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.