Izvor: RTS, 07.Jan.2024, 20:53

Заробљенима у словеначкој пећини однета храна и одећа, још се чека пад водостаја

Спасавање трочлане породице и два водича из словеначке Крижне јаме који од суботе поподне не могу да се врате због високог водостаја, највероватније се неће се наставити пре понедељка када ће се опет проценити ситуација.
Око 14 часова пет ронилаца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << однело је заточенима додатне залихе хране и суве одеће, преноси Дело. Високи водостај и даље не дозвољава евакуацију пет особа из светски познате водене крашке пећине у Словенији.

Још увек нема јасног одговора када ће бити могућа акција спасавања. Будући да спасиоци не желе да ризикују спасавање са ронилачком опремом, чекање може потрајати неколико дана када би ниво воде могао довољно да опадне.
Спасиоци упозоравају да подаци надлежних институција указују на благи пораст нивоа воде. Вода се у пећину слива и из Хрватске, где тренутно још има активних падавина.
Начелник Спасилачке службе Крижне јаме Валтер Закрајшек благи пад водостаја очекује у ноћним сатима што ипак неће бити довољно за спасавање.
Надлежни су у суботу око 17 часова обавештени да је пет особа остало заробљено у пећини, а спасиоци описују интервенцију као најтежу до сада у Крижној јами.
Првим рониоцима требало је око три сата да дођу до заробљених.
Трочлана породица и два водича налазе се на чак 2.400 метара од улаза у пећину, доброг су стања и са њима је успостављена комуникација. Сви су пунолетни, старости од 22 до 58 година.
Крижна јама је систем пећина дужи од осам километара, са више подземних језера а може се обићи само чамцем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.