Izvor: RTS, 07.Jan.2024, 13:25

Вучић: Експо наш циљ да се развије земља, потребне и дубинске промене

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да морају да се ураде дубинске и суштинске промене у свим сферама живота, како би Србија даље напредовала. "Експо 2027 је наш циљ који мора да подигне и развије земљу", рекао је председник.
Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић је за ТВ Пинк рекао да мора да се нађе нови циљ, нешто око чега сви морамо да се сагласимо.

"Експо 2027 је наш циљ који мора да подигне и развије земљу да би неко у будућности лакше дефинисао наше циљеве. Ми морамо да пронађемо свој угао којим нећемо угрозити ни европску будућност ни пријатељство са Кином и Русијом. И да развијамо нашу земљу", рекао је Вучић. 
Најавио је да ће око 20. јануара изнети комплетне планове и програме за наредне три године.
"Све морамо да завршимо до 1. децембра 2026. Морамо да урадимо дубинске и суштинске промене у свим сферама живота. За три године многе градове нећемо препознати. Само на уређење околине Експа биће уложено 1,7 милијарде евра", рекао је Вучић и појаснио да ту мисли на изградњу стамбених јединица, железнице и осталог.
Према његовим речима, имаћемо већа улагања и сада се тражи начин да се не увећа стопа јавног дуга, а да можемо да уложомо око две милијарде евра у најважније пројекте.
"Хоћемо да реконструишемо преко 200 школа, 12 домова здравља, девет болница. Али мораћемо да мењамо и навике и мењамо систем да држава добије оно што плаћа. Морамо да нађемо модел за унапређење универзитета. То су све инвестиције од неколико стотина милиона евра. Да доведемо стране универзитете, узмемо франшизу за њих. Туризам, да уложимо од салаша до етно кућа. Сваки салаш ће добити 25.000 евра гранта на поклон, али мора да уложи својих 2.500 евра. Улагања у енергетске објекте, да видимо шта ћемо са литијумом, они се убише у Украјини око тога, шта ћемо са златом, рударством, у нове индустријске зоне да улажемо. То су ствари које доносе новац", рекао је Вучић.
Рекао је и да има велике жеље, и да је питање шта је то што хоћемо са својом земљом.
"Када анализирам 11,5 година много је година прошло и немогуће је да не изгубите на популарности. У ери друштвених мрежа, поларизиваних медија и политичких субјеката. Питање је знамо ли шта хоћемо од земље, како да изгледа, можемо ли то да урадимо", рекао је Вучић.
Рекао је и да је имао тешке разговоре са својим сарадницима, али да је немогуће да се увек слажете око свега.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.