Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 09:33

Председник Вучић и државни званичници упутили патријарху и верницима честитку за Бадњи дан и Божић

Председник Републике Србије Александар Вучић и државни званичници упутили су божићну честитку Његовој светости патријарху српском господину Порфирију, свештенству Српске православне цркве и свим верницима који Божић славе по јулијанском календару. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Александар Вучић је пожелео верницима да празник прославе у миру, радости и благостању, уз захвалност СПЦ за очување нашег духовног и културно-историјског наслеђа.

"Вама, епископимама, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве срдачно честитам Бадњи дан и Божић, уз искрену жељу да велики празник прославите у миру, радости и благостању", каже Вучић.
Према његовим речима, прослављање Божића у нашем народу има дубок духовни и историјски корен који је поносно негован и преношен с генерације на генерацију.
"Чврсту наду и надахнуће улива сазнање да у нашој Србији, земљи мира, солидарности и напретка, уз пуно разумевања и поштовања, саборно чувамо трајне хришћанске вредности које су наш народ столећима окупљале и уједињавале", истиче Вучић.
"Снага народа и СПЦ" Наглашава да Српска православна црква (СПЦ) има немерљиву и јединствену улогу у очувању нашег богатог духовног и културно-историјског наслеђа и пример је посвећености у служењу народу – у бризи о његовом образовању, духовном и моралном напретку.
Поручује и да је духовна снага нашег народа и СПЦ посебно изражена на нашем страдалном КиМ, на којем чувамо српски народ и нашу државу Србију у целини, која ће наставити да снажно помаже и улаже у наше светиње, јер нам је света дужност да се Пећка кандила никада не угасе.
"Изражавам Вам, Ваша Светости, дубоку захвалност за неуморни труд и огроман доприносу развоју конструктивног дијалога између СПЦ и наших државних институција, уз уверење да је на добро свим нашим грађанима. Искрено Вам желим успех у одговорној патријарашкој служби, уз радосни поздрав: Мир Божији, Христос се роди!", поручио је Вучић у честитки.
"Најрадоснији празник" Празник је патријарху СПЦ Порфирију и верницима честитала и премијерка Ана Брнабић.
"У име Владе Републике Србије и своје лично име свим православним верницима желим срећан Божић. Уз добро здравље, желим вам да овај најрадоснији и најсвечанији хришћански празник прославите у миру и љубави са својим најближима, испуњени срећом и слогом", наводи се у честитки премијерке.
И председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић упутио је божићну честитку патријарху српском Порфирију, свештенству СПЦ и свим верницима који Божић славе по јулијанском календару. 
"Нека нам радосни празник рађања живота буде непресушни извор духовне снаге, љубави и јединства у достојном чувању и јачању наше Србије, рада за њено добро, на понос свих људи који јој припадају и српског народа у целини", поручио је Орлић.
Mинистар одбране Милош Вучевић, такође, упутио је поводом Божића честитку архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском господину Порфирију, епископу војном господину Доситеју и припадницима Министарства одбране и Војске Србије православне вероисповести.
Божић је честитао и потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.
"Нека најрадоснији хришћански празник донесе свима добро здравље, мир и много разлога за осмехе. Празник Христовог рођења нека сва срца испуни радошћу, љубављу, толеранцијом, али и укаже на праве вредности које не смемо заборавити. Божић је право време да се још једном подсетимо на значај заједништва и слоге", поручио је министар Синиша Мали.
"Исказивање љубави и поштовања" Mинистар спољних послова Ивица Дачић упутио је патријарху српском Порфирију и верницима честитке и најбоље жеље за Божић.
"Божић је највећи симбол почетка новог живота, нове наде и наше вере у напредак. Зато су дани божићних празника време када са нашим породицама и нашим најближим делимо његову славу и поруку мира и благостања. Наш народ никада није губио ту веру, чак и у најтежим данима", наводи се у честитки Дачића.
Такође, министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић упутио је честитку за Божић патријарху Порфирију, свештенству и монаштву СПЦ, као и свим верницима.
"Празник Христовог рођења надахњује нас да будемо бољи и праведнији људи, да уважавамо различитости и да све изазове који су пред нама превазилазимо вођени снагом вере и љубави. Свим грађанима Србије који славе Божић желим да најрадоснији хришћански празник проведу са својим најближима, у добром здрављу, миру и благостању", каже у честитки Мартиновић.
И министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала је Бадњи дан и Божић свим грађанима који тај празник славе по Јулијанском календару. 
"Желим вам да овај најрадоснији хришћански празник дочекате и прославите окружени најдражим и најмилијима. Ови празнични дани су прилика да искажемо љубав, поштовање и подршку, разговарамо и да се још више приближимо једни другима", поручила је министарка, а наводи се у саопштењу.  

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, такође, честитала је  Божић патријарху Порфирију и свима који прослављају тај празник.
"Ваша Светости, уважени Господине Порфирије, свештенству, монаштву и верном народу желим срећан Божић. У домове православних хришћана нека празник донесе мир, здравље, љубав и благостање", поручила је министарка.
И министарка културе Маја Гојковић упутила је честитку свим грађанима Србије поводом Божића.
"Нека духовна снага великог празника буде снажан подстрек да оснажимо хришћанске врлине заједништва, разумевања и праштања зарад свеукупног напретка наше земље и нашег народа", истакла је Гојковићева.
Божић је патријарху српском Порфирију, епископима, свештенству, монаштву и грађанима честитала и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.
"На овај велики празник Христовог рођења, у данима божићне радости и породичне топлине, сви заједно слвимо љубав, заједништво, слогу и међусобно уважавање и разумевање. То су вредности које нас чине не само добрим људима, већ јачају наше породице, наше друштво и домовину", написала је Кисић у честитки. 
"Нада у јединство" Петар Петковић, у име Канцеларије за КиМ и у своје име, такође, честитао је празник патријарху Порфирију, свештенству, монаштву и верницима, као и епископу рашко-призренском  Теодосију и српском народу на КиМ.
"И поред тога што нас и надаље очекују озбиљна искушења и изазови, желим да се са радошћу и вером окренемо Новој години, имајући наду да су наше јединство, политичко и духовно, очување мира, поштовање ближњих, једина основа складног и успешног заједничког живота, ма где да се налазимо, а посебно на нашем страдалном КиМ", поручио је Петковић.
И председник Покрајинске владе Игор Мировић честитао је Божић патријарху српском Порфирију и  верницима.
"Нека Божић донесе радост у ваше домове и испуни ваша срца благодарношћу. Мир Божји, Христос се роди", пожелео је Мировић.
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов упутио је честитку за Божић патријарху СПЦ Порфирију, епископима и верницима најбројније Цркве у Србији, као и католицима источног обреда, који га славе по Јулијанском календару.
"'Слава на висини Богу и на земљи мир…' Ова радосна песма светих анђела у ноћи рођења Богомладенца, како нам преноси апостол Лука, неослабљеним и сталним заносом одјекује кроз векове. Јер, темељна је порука Божића да је од искона силни и вечни Бог у пунини времена узео путем Исуса тело човека како би нас надарио својим божанством", навео је између осталог Жигманов.
"Неопходна слога" Министар за бригу о селу и председник Милан Кркобабић, поводом Божића, упутио је православним верницима, монаштву, свештенству и Његовој светости патријарху српском господину Порфирију.
"Као никада пре, неопходни су нам јединство и слога, како бисмо сачували мир, животе и имовину наших људи на Косову и Метохији, имовину државе Србије и у пуној мери заштитили наше православне светиње", навео је Кркобабић.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић честитао је Бадњи дан и Божић патријарху српском Порфирију, свештенству и монаштву Српске православне цркве и свим верницима који празник славе по јулијанском календару.
Председник Републике Српске Милорад Додик, такође, честитао је патријарху српском Порфирију, свештенству и монаштву СПЦ, као и свим православним верницима, најрадоснији хришћански празник Божић.
"Нека свјетлост и топлина највећег празника рођења Исуса Христа обасја и подари свима добро здравље, радост и мир, те покаже пут искреног праштања и поштовања", каже се у честитки.
Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина желе благословен и срећан Божић свим верницима широм света који овај велики празник славе по јулијанском календару. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.